Пандемията ще задълбочи регионалните различия в България още повече, съобщиха

...
Пандемията ще задълбочи регионалните различия в България още повече, съобщиха
Коментари Харесай

EK: Пандемията ще задълбочи регионалните различия в България

Пандемията ще задълбочи районните разлики в България още повече, оповестиха от Европейската комисия в собствен отчет за отражението на пандемията върху страната ни.

" Социално-икономическите въздействия на пандемията евентуално ще бъдат разпределени неравномерно в другите райони на България, заради разнообразни модели на специализация, като ще са по-изразени в райони, които разчитат доста на бизнеса лице в лице с потребителите. Това води до значителен риск от разширение на районните разлики в България, което утежнява към този момент следена наклонност на разширение на разликите сред столицата и останалата част от страната ", споделят от Комисията.

" За да облекчат натиска върху паричните потоци, държавите-членки могат се възползват от 100% % съфинансиране от бюджета на Съюза за интервала 2020-2021 година България се предизвиква да употребява пълноценно тези благоприятни условия, с цел да помогне хората и секторите, които са най-засегнати от провокациите ", се прецизира в отчета.

От Комисията показват, че в своята стратегия за конвергенция за 2020 година държавното управление на страната ни възнамерява растежът на Брутният вътрешен продукт да се утежни от позитивни 2,1% през 2019 година до недостиг от 3,1% през 2020 година След понижаване на държавния дълг до 20,4% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година, съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт в България се чака да нарасне до 25,8% през 2020 година

" В отговор на пандемията COVID-19 и като част от съгласуван метод на Съюза, България одобри бюджетни ограничения за увеличение на потенциала на здравната си система, които лимитират разпространяването на ковид и дават облекчение на тези лица и браншове, които бяха изключително наранени. Според програмата за конвергенция до 2020 година тези бюджетни ограничения възлизат на 1,3% от Брутният вътрешен продукт. Мерките включват по-големи разноски по отношение на здравните грижи и услугите за сигурност и схемата за подкрепяне на заетостта при бедствия ", прецизират от Европейска комисия в своя отчет.

" Икономиката на България беше мощно наранена от рецесията, която се отрази както на услугите, по този начин и на индустриални браншове. Отрицателното влияние се ускорява от намаляващото търсене и доставяне и спирания в световните вериги за доставки. Мерките, подхванати от държавното управление да се оправи с изключителната обстановка може да оказват помощ за намаляване на последствията от рецесията, само че тяхното бързо и дейно използване ще бъде от основно значение за запазването на работните места и възстановяване ликвидността на фирмите, изключително на дребните и междинни такива ", допълват от Комисията.

От формален Брюксел припомнят още, че Covid-19 към този момент основава спомагателна тежест за българската здравна система, характеризираща се с лимитирана досегаемост, произлизаща от ниското обществено финансиране; лимитирано здравно осигуряване; невисок брой медицински сестри и неравномерно систематизиране на здравните служащи по райони.

В момента има условия за подсилване на устойчивостта, достъпността и потенциала на българската здравна система, акцентират от Комисията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР