Пандемията променила методите на наркотрафикантите, обясни пред NOVA Стефан Бакалов,

...
Пандемията променила методите на наркотрафикантите, обясни пред NOVA Стефан Бакалов,
Коментари Харесай

Пандемията променила методите на наркотрафикантите

Пандемията трансформирала методите на наркотрафикантите, изясни пред NOVA Стефан Бакалов, шеф отдел „ Борба с наркотрафика”, Агенция „ Митници”.

Над два кг кокаин бяха открити в куфар на пасажер през вчерашния ден на летище София. Наркотикът е открит в багажа на бразилски жител, по метода „ разбор на риска”. Пътникът е арестуван, с непрекъсната мярка за неотклонение. Тече разследване. Наказанието, което го грози, е сред 10 и 15 години отнемане от независимост.

„ Селектиран за инспекция е пасажер, който идва от Бразилия - нормална страна на генезис на опиати, по-специално кокаин Стойността му е 300 000 лв. по цени на съдопроизводството, само че на улицата е 10 пъти по-скъп”, съобщи Бакалов.

И изясни, че нормално инспекциите протичат в няколко разнообразни стадия, употребяват се кучета, употребяват се рентгенови устройства, а митническите чиновници правят финалната инспекция.

„ Обикновено в куфарите се укриват сред 2 и 4 кг кокаин. Повече става трудно”, изясни Бакалов.

Трафикирането на кокаин по въздух ставало нормално по два метода – с пасажер или с карго колета.

„ В карго пратките е допустимо и по-големи количества – до 10-15 кг. Но огромните колета се придвижват с морски контейнери”, изясни Бакалов.

По думите му в град като Барселона всекидневно се използват към 25 кг кокаин, а в България става въпрос за грамове.

Стефан Бакалов изясни, че единствено за тази седмица отделът, който управлява, има няколко разкрития. Първото е близо 6 кг хероин, открит в батерия на кола на „ Калотина”. Миналата седмица имало 17 кг в карго пратка на летище София. А оова е третото разобличаване.

Бакалов напомни, че на „ Капитан Андреево” бяха арестувани 13 кг хероин.

Пандемията трансформирала методите на трафикантите. Вече доста по-малко се употребяват пасажери и транспортни средства, а по-често контейнери. „ В момента с трафик се занимават и притежатели на огромни логистични компании. Разбира се не приказваме за напълно светлия бизнес. Но приказваме за хора, които несъмнено имат положителни логистични познания”, сподели Бакалов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР