Пандемията промени из основи нашия живот. Навиците станаха други, засили

...
Пандемията промени из основи нашия живот. Навиците станаха други, засили
Коментари Харесай

200 000 българи се върнаха на село през последните 2 години

Пандемията промени радикално нашия живот. Навиците станаха други, ускори се и желанието да търсим по-свободен и здравословен живот. Затова и в последните 2 години 200 000 българи са се преместили на село или най-малко са си купили парцел, надалеч от огромния град.

В някои региони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надвишава 10 пъти предлагането им, стана ясно от проучване на Асоциацията на българските села.

Търсят се най-вече подготвени за настаняване къщи, такива с двор от най-малко един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси. Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в района. По издадени разрешителни за градеж то се подрежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, брачната половинка му и двете им деца живеят тук, откакто си закупили двуетажна къща с дребен двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„ Избрахме село Марково, тъй като е безусловно като квартал на Пловдив. Тук е безшумно, умерено, зелено. Селото дава всичко, което дава градът ”, счита Иван.

Децата посещават локалната детска градина, а двамата със брачната половинка му работят от у дома. Той е брокер на недвижими парцели, а тя е чиновник в онлайн център за обслужване на клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с неприятна инфраструктура и липса на канализация, бележат същински връх по новорегистрирани – 1300 души единствено за последните две години.

„ Това, несъмнено, ни радва доста, само че води до някои проблеми като да вземем за пример липса тук-там в детската градина и в учебното заведение ”, разяснява Десислава Терзиева, кмет на селото.

Напливът на искащи да се заселят в селото е довел и до взрив на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата към Пловдив сега е съвсем невероятно да се откри и закупи къща, изясняват брокерите.

„ Имаме най-малко 25% растеж на продажбите на парцели в селата, само че цените към този момент много се приближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на към 5-7 километра към Пловдив, в случай че желаете да закупите къща, която да е в положително положение, пригодна за живеене с двор до 700 декара, би трябвало да си приготвите над 100 000 евро ”, изясни Александър Ушев, шеф на организация за недвижими парцели.

Агенциите за недвижими парцели регистрират и скок в цените на къщите по селата поради огромното търсене. Повишението е приблизително сред приблизително сред 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села единствено за предходната година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се усилят с още 90 000 души.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР