Пандемията промени из основи нашия живот. Навиците станаха други, засили

...
Пандемията промени из основи нашия живот. Навиците станаха други, засили
Коментари Харесай

За миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души

Пандемията промени радикално нашия живот. Навиците станаха други, ускори се и желанието да търсим по-свободен и здравословен живот. Затова и в последните 2 години 200 000 българи са се преместили на село или най-малко са си купили парцел надалеч от огромния град.

В някои региони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надвишава 10 пъти предлагането им, стана ясно от проучване на Асоциацията на българските села. Търсят се най-вече подготвени за настаняване къщи, такива с двор от най-малко 1 декар, както и къщи в нови жилищни комплекси.

Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в района. По издадени разрешителни за градеж то се подрежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, брачната половинка му и двете им деца живеят тук, откакто си закупили двуетажна къща с дребен двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия. „ Избрахме село Марково, тъй като е безусловно като квартал на Пловдив. Тук е безшумно, умерено, зелено. Селото дава всичко, което дава градът ", счита Иван.

Децата посещават локалната детска градина, а двамата със брачната половинка му работят от у дома. Той е брокер на недвижими парцели, а тя е чиновник в онлайн център за обслужване на клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския „ Бевърли Хилс ", с неприятна инфраструктура и липса на канализация, бележат същински връх по новорегистрирани - 1300 души единствено за последните две години.

„ Това, несъмнено, ни радва доста, само че води до някои проблеми като да вземем за пример липса тук-там в детската градина и в учебното заведение ", разяснява Десислава Терзиева, кмет на селото.

Напливът на искащи да се заселят в селото е довел и до взрив на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата към Пловдив сега е съвсем невероятно да се откри и закупи къща, изясняват брокерите.

„ Имаме най-малко 25% растеж на продажбите на парцели в селата, само че цените към този момент много се приближават до тези, които са в града. Т.е. в периметъра на към 5-7 километра към Пловдив, в случай че желаете да закупите къща, която да е в положително положение, пригодна за живеене с двор до 700 декара, би трябвало да си приготвите над 100 000 евро ", изясни Александър Ушев, шеф на организация за недвижими парцели.

Агенциите за недвижими парцели регистрират и скок в цените на къщите по селата поради огромното търсене. Повишението е приблизително сред приблизително сред 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села единствено за предходната година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се усилят с още 90 000 души.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР