Пандемията постави на заден план профилактиката и навременното лечение на

...
Пандемията постави на заден план профилактиката и навременното лечение на
Коментари Харесай

Цената на отложеното здраве

Пандемията сложи на назад във времето профилактиката и навременното лекуване на съществени болести и това неизбежно ще окаже своя отрицателен резултат. Готови ли сме обаче да посрещнем нови здравни рецесии? Това беше главният въпрос, който разискваха участниците във втория панел на 10-и народен Фарма конгрес, проведен от списание " Мениджър " в София Хотел Балкан през днешния ден. А отговорите бяха много красноречиви - достъпът на пациентите до лекари експерти в страната си е много сложен, в опазването на здравето липсват фрагменти, а в това време едно от провокациите, пред които е изправена страната ни е електронната продуктова информация, която би трябвало да се случи в къс период, разясниха участниците в панела, модериран от  проф. доктор Георги Момеков, дф, ръководител на Българското научно сдружение по фармация.

" Един от изводите от пандемията е, че всяка една система, даже най-напредналата, не е готова за рецесия от подобен мащаб. Едно такова приключение играе ролята на значим стрес тест за всяка система. Европа откри, че няма значение, че някъде по света някой артикул се създава по-евтино, че може да е по-изгодно. Оттук нататък никоя страна няма да си разреши да бъде на 100% подвластна от някой различен, изключително в случай че той е на другия завършек на света ", отбеляза  главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев . В синхрон с изводите, изведени от участниците в първи панел, той също бе безапелационен: разноските в опазването на здравето не са разноски, а инвестиция! 

По думите му, прекосяването към модел на опазване на здравето с акцент върху профилактиката е съществена тематика от години, но въпреки това тя продължава да е тотално подценена. И даде образец, че полага невероятни старания да убеждава за какво би трябвало да не престават да имунизират възрастните хора против грип. " Решихме казуса с доста увещание, четири пъти пращах публични писма ", посочи главният държавен здравен контрольор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР