Пандемията показа, че сред гражданите е огромно предизвикателство не само

...
Пандемията показа, че сред гражданите е огромно предизвикателство не само
Коментари Харесай

Мария Габриел с кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията

„ Пандемията сподели, че измежду жителите е голямо предизвикателство освен за възрастните, само че и за учениците. Дезинформацията въздейства върху страстите и страховете на хората, тя може да се трансформира и в рисково събитие в спешни обстановки. Медийната просветеност и повишението на информираността са основни в битката с дезинформацията. Критичното мислене е в основата на осведомения избор, на който имаме право като жители “. Това съобщи българският еврокомисар при пускане на огромна акция за медийна просветеност и битка с дезинформацията в границите на общността от учебни заведения в Европа eTwinning, оповестиха от Европейска комисия.
Тази година, дейностите на се концентрират върху медийната просветеност, от една страна, и по какъв начин да се оправим с явленията дезинформация и подправени вести, от друга. Общността eTwinning предизвиква медийната просветеност още от 2005 година, като се концентрира върху внедряването на цифрови принадлежности в всекидневието на учителите и учениците. Специално внимание се обръща на цифровото поданство и сериозното мислене на учениците, виновното потребление на цифрови принадлежности, професионалното развиване на учителите, в това число и посредством многочислени планове. „ През 2021 година в границите на акцията ще насърчим медийната просветеност и ще предприемем стъпки за битка с дезинформацията посредством редица действия, като да вземем за пример благоприятни условия за професионално развиване, онлайн събития и конференции, информационни акции и изявления “, означи българският еврокомисар.
 Мария Габриел: Не виждам причина България да трансформира позицията си за Северна Македония Мария Габриел: Не виждам причина България да трансформира позицията си за Северна Македония
Не виждам към този миг причина България да трансформира позицията си за Северна Македония. Това сподели еврокомисарят по нововъведенията, научнит...
Мария Габриел осведоми, че акцията ще обхване четири съществени стадия. Първият стадий включва пролетната акция, която ще бъде извършена през март-април под надпис „ Как да бъдем интелигентни онлайн “. Тя е ориентирана към повишение на медийната просветеност и осведомеността във връзка с феномена дезинформация. Вторият стадий включва интервала от 1 май до 9 май и предшества честването на „ Деня на електронното побратимяване “. Есенната акция ще се организира през септември-октомври и ще насърчи основаването на качествени планове, целящи битка с дезинформацията и популяризиращи медийната просветеност. По време на заключителния, четвърти стадий, ще бъдат извършени конференция на учебните заведения eTwinning, онлайн курс за професионално обучение и образование и редица други начинания. Кампанията завършва с годишната конференция на общността eTwinning.
„ В рамките на eTwinning стартираме и група за учители, напълно отдадена на дейностите, свързани с медийна просветеност и дезинформация. Амбицията ни е да се споделят на практика образци, да се дискутират методики за преподаване и образование и да се обезпечи поддръжка за професионално развиване на учителите. Това ще им разреши да споделят своя опит и да си сътрудничат с други учители в Европа и света. Приканвам всички заинтригувани да се причислят към нашата акция, тъй като положителната медийна просветеност е причина за увеличение на устойчивостта на учениците и на жителите по отношение на дезинформацията и способността им да четат сериозно в големия информативен поток “, разяснява още Мария Габриел.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР