Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от

...
Пандемията поглъща от държавата пари, а това означава и от
Коментари Харесай

Поставянето на ваксини - доходоносен бизнес в Германия! Колко взимат?

Пандемията гълтам от страната пари, а това значи и от всички нас, жителите. И то доста пари. Ако това е належащо от здравна, икономическа или обществена позиция, дано се дават. Но когато на обособени професионални групи се вършат „ дарове “ за сметка на всички останали, разбирането се стопява.

В късното лято на 2021 имунизационните центрове бяха затворени, въпреки че единствено половин година по-рано те бяха построени с огромни старания и с доста пари. Само няколко седмици след закриването им обаче внезапно бяха предложени подсилващите имунизации с бустерни дози. И трескаво стартира да се обмисля по какъв начин може за най-кратко време да се слагат оптимален брой ваксини.

Свръхвисоко възнаграждение за имунизации

В края на мандата си някогашният здравен министър Йенс Шпан избра най-лесния път: усили заплащането за общопрактикуващите лекари, които ваксинират, от 20 на 28 евро - или тъкмо с 40%. Това е извънредно доста, като се има поради какъв брой получава личният състав в Ковид-отделенията и в интензивните отделения, където от две години насам натоварванията са големи. При това общопрактикуващите лекари в Германия и по този начин са добре платени - след приспадане на всички разноски за кабинета, им остава брутен годишен приход сред 200 000 и 250 000 евро годишно. А могат да стигнат и до 400 000 евро според от специалността си, написа Дойче веле.

И това не е всичко: новият здравен министър Карл Лаутербах на собствен ред съвсем потайно усили заплащането за имунизациите от 28 на 36 евро за избран интервал в края на предходната и началото на тази година. Преди се плащаше толкоз единствено за имунизации, направени през почивните дни или празниците. С цел да се подтиква бустерната акция, на лекарите в Германия в това време се заплаща по 80 % повече, в сравнение с през ноември.

Критика от страна на здравните каси

Сумите наподобяват изключително високи, в случай че бъдат съпоставени с тези, които се дават за другите имунизации: за грипна ваксина лекарите получават единствено по осем евро. Принципно видяно, заплащането за имунизации, които се вършат „ серийно “ - като да вземем за пример тези против ковид - би трябвало да е по-ниско. Но за имунизациите против Ковид се заплаща по 3,5 до 4,5 пъти повече, в сравнение с за друго всекидневно имунизиране. На лекарите естествено не им липсват причини: би трябвало да се попълнят голям брой документи, всичко е прекомерно бюрократично, планирането на часовете за банкет на пациентите е затруднено, с тях се постанова да се водят полемики, отговорността е висока.

Защо обаче здравните каси са се съгласили с това високо възнаграждение? Там е работата, че не са! Имунизациите против ковид са ексклузивен случай и не се заплащат от здравните каси, а от страната, т.е. от данъкоплатците. От Съюза на здравните каси в Германия оповестиха, че намират за заслужено възнаграждение до 10 евро - т.е. тъкмо една трета от това, което се заплаща в този момент. Но тяхното мнение за жалост убегна от вниманието на обществеността.

Нима лекарите могат да правят своите отговорности, единствено в случай че им се дават обещание доста пари? Нали въпреки всичко са положили клетва да оказват помощ на хората. А да използваш пандемията, с цел да трупаш персонални изгоди, не съответствува с тези правила.

Ваксинациите като бизнес

Но дано не осъждаме световно всички: има голям брой лекари, които споделят, че биха имунизирали и против по-малко пари. Има и лекари, заели се за работа в имунизационните центрове с мисълта, че ще го вършат на непринуден принцип. Чак по-късно те са открили, че според от съответната провинция ще им се заплаща до 175 евро на час. Това е същински политически неуспех – заплащат се големи суми на хора, които нито се нуждаят от тях, нито пък са ги желали.

С сходно високи цени на имунизациите се подтикват единствено тези лекари, за които имунизациите са нещо като бизнес. И то непочтен бизнес, защото приходите на доста хора спаднаха коренно по време на пандемията. Но същите тези обеднели хора с налозите си финансират високото възнаграждение на лекарите, които вършат имунизации. Това не е нито заслужено, нито солидарно.

Всеки, който се запита за какво обществената неправда и разцеплението на обществото се задълбочават от ден на ден, тук би могъл да открие подобаващ образец. Дали имунизационната акция в действителност ще рухне, в случай че лекарите стартират да получават за имунизациите против ковид толкоз, колкото и за всички други? Вероятно не. Но даже и по този начин да се окаже - би било добре най-малко да го знаем.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР