Пандемията от вади на преден план старите ни непреработени ,

...
Пандемията от вади на преден план старите ни непреработени ,
Коментари Харесай

COVID-19 и психическото ни здраве: Как да запазим спокойствие

Пандемията от вади на напред във времето старите ни непреработени , тревожости, раздели и неналичия, които не сме съумели да преодолеем. Как да запазим успокоение и преработим ежедневното напрежение, без да задълбочаваме психическите си проблеми? Ето препоръките на психоаналитика от ефира на Българска национална телевизия. 
В момента най-уязвими са лекари, служители на реда, учители, пожарникари. В огромна степен към този момент и психолози, обществени служащи - изключително тези, работещи с деца и самотни, възрастни хора. Но и всеки от нас изпитва боязън и мощна тревога.
Това е доста сериозен проблем и всички ще пострадаме от това, изключително по време на " втора вълна ", тъй като тя заразява повече хора.
Отричането основава подправена сигурност. Това е неадаптивен метод да се защищити душeвността.
Във всяка тежка обстановка, изключително когато сме застрашени от гибел, което е най-големият боязън в този момент, отричането е неволен механизъм, който се отключва непосредствено като предпазен механизъм. Психиката се пробва да ни защищити, само че от време на време тези способи са извънредно неадаптивни.
Днес е по-различно, в сравнение с през април. Днес всеки един от нас познава човек или хора, част от приятелското му обграждане или от фамилията му, които са наранени от пандемията. Затова би трябвало да се отнасяме с по-голямо състрадание, с по-голямо схващане, безапелационен е професорът.
Екранът не може да размени контакта с хората , само че това е моментът да измисляме изобретателни способи да сме близо до хората.
 Дезинфектантите усилват алергиите, само че и невротичните страхове от заразяване Дезинфектантите усилват алергиите, само че и невротичните страхове от заразяване
Увеличаването на потребление на дезинфектанти води до увеличение на алергиите - уточни връзката алекргологът доктор Мария Стаевска, началн...
Дистанцията основава възприятие за виновност, от ден на ден ще се появява и тематиката - " аз го заразих ".
Така че, в случай че би трябвало да обобщим, ние не знаем какво става, само че знаем, че се намираме в една травматична обстановка от позиция на психологичното здраве, изясни проф. Тодоров.
Всяка травматична обстановка има етапи на преправка: първоначално сме в потрес - борим се за оцеляваме, действаме по кое време рационално, по кое време не; по-късно се опитваме да разберем къде е нашето място - и тогава естествената ни отбрана е " не съм аз  - другият е " - от тук идват многото обвинявания.
Много е мъчно за човешката душeвност да толерира незнайното, неизбежното.
Стигмата е един от най-големите проблеми в такива обстановки : да сочим с пръст, да се опасяваме от близък човек е нещо, което от една страна е естетвена реакция, от друга - може да докара до групово принуждение, до отделяне и така нататък в огромната група от хора. Много ясни са към този момент и сходни придвижвания - расизъм, превръщане на обществени прослойки една против друга, религиозни вражди.
 Любовта преборва страха Любовта преборва страха
Окситоцинът, именуван хормон на любовта, оказва помощ за преодоляване на страха, оповестява уеб сайтът EurekAlert, базирайки се на резултатите от ге...
Това се назовава " проекция " - да извадиш страховете от себе си и да ги насочиш към някой различен. Затова е доста значимо да имаме здрава фамилна среда, добра обществена среда, която да те поддържа, обстановки на връщане към действителността. Всеки човек би трябвало да откри своята " опорна точка " , предложи психоаналитикът.
Ние, хората, постоянно имаме дарба да трансформираме нещастието в нещо по-добро .
Моето предложение към всеки човек е да селектира настрана количеството информация , на което може да бъде излаган и да я сортира, изясни психоаналитикът.
Категорично - подобен вирус има. Той е сериозен. Време е хората да се пробудят от техните черупки. Сега да вземем за пример, най-лошото е да се страхуваш, че ще се заразиш. Не - би трябвало да спазваш всички нужни ограничения, напълно умерено.
И още нещо, което е наложително в изискванията на пандемия - да обичаме някого .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР