Пандемията от Ковид предизвика безпрецедентно нарастване на смъртността в целия

...
Пандемията от Ковид предизвика безпрецедентно нарастване на смъртността в целия
Коментари Харесай

България - с най-драстичен спад в продължителността на живота

Пандемията от Ковид провокира невиждано повишаване на смъртността в целия свят, което докара до понижаване на продължителността на живота. В изследване от предходната година е открито, че през 2020 година се следи доста понижаване на продължителността на живота - с повече от две години в Съединени американски щати и с една година в Англия и Уелс.

Но в този момент ново изследване, оповестено в „ Nature Human Behavior “, демонстрира, че през 2021 година продължителността на живота се е възстановила ненапълно в множеството западноевропейски страни, до момента в който в Източна Европа и Съединени американски щати се следи в допълнение понижаване на продължителността на живота.

Перспективите за 2021 година са смесени, като вълнението от стартирането на имунизациите е помрачено от големия брой инфекции, породени от поредност нови и мощно трансмисивни разновидности.

За да оцени въздействието на тези промени върху продължителността на живота, проучвателен екип от Центъра за демографски науки " Леверхулм " към Оксфордския университет и Института за демографски проучвания " Макс Планк " събра данни от 29 най-вече европейски страни (плюс Чили и САЩ).

Очакваната дълготрайност на живота се пресмята въз основа на смъртните случаи по всички аргументи. Средната дълготрайност на живота е броят на годините, които някой, роден през днешния ден, би могъл да чака да живее, в случай че изживее целия си живот при нивото на смъртност за настоящата година (или 2021 година в сегашния случай).

Има доста по-големи разлики сред страните във връзка с въздействието на пандемията върху смъртността през 2021 година спрямо 2020 година Очакваната дълготрайност на живота е намаляла в съвсем всички страни като се изключи Дания и Норвегия. Но през 2021 година в някои страни предстоящата дълготрайност на живота се е подобрила по отношение на 2020 година, до момента в който в други тя се е влошила още повече.

Въпреки ранното въвеждане на имунизациите, Съединени американски щати се разграничават от Западна Европа с спомагателна загуба от съвсем три месеца през 2021 година след загубата на над две години през 2020 година Съединени американски щати имаха по-ниско равнище на потребление на ваксини и профилактични прегледи в съпоставяне със западноевропейските си сътрудници, което евентуално изяснява част от тази разлика през 2021 година

Но междинната дълготрайност на живота в Съединени американски щати от доста години изостава от тази в европейските страни, тъй че част от това неподходящо състояние на Съединени американски щати може да отразява съществени здравни уязвимости, които са се изострили от пандемията от Ковид.

Макар че по-голямата част от загубите на дълготрайност на живота в Съединени американски щати могат да се припишат на доказаните смъртни случаи на Ковид, в Съединени американски щати се следи и продължаващо повишаване на смъртните случаи, дължащи се на свръхдози опиати.

Като цяло през 2021 година спрямо 2020 година смъртността се измества леко към по-младите хора. Това евентуално се дължи на по-доброто покритие с ваксини и повече защитни ограничения в по-напреднала възраст. Всъщност страните с по-добро покритие на имунизациите за хората над 60-годишна възраст се показват по-добре във връзка с предстоящата дълготрайност на живота. Смъртността над 80-годишна възраст в Съединени американски щати даже се връща на равнищата отпреди пандемията. Но като цяло продължителността на живота през 2021 година е по-лоша заради утежняването на смъртността под 60-годишна възраст.

Сравнено е също по този начин неотдавнашното понижаване на продължителността на живота с исторически рецесии, които са довели до обилни смъртни случаи. Загуби в такава степен, каквато наблюдавахме по време на пандемията, не са регистрирани след Втората международна война в Западна Европа или след разпадането на Съветския съюз в Източна Европа. В същото време при предходни грипни епидемии се следи относително бързо възобновяване на равнищата на дълготрайност на живота. Досегашното влияние на Ковид е по-голямо и по-трайно, което опровергава постоянно срещаното изказване, че той е " тъкмо като грипа ".

Страни като Бразилия и Мексико са претърпели огромни загуби на дълготрайност на живота през 2020 година и евентуално те са траяли да търпят спомагателни загуби и през 2021 година

Смъртността от Ковид в страни като Индия може в никакъв случай да не бъде тъкмо изчислена заради рестриктивните мерки на данните, само че знаем, че броят на смъртните случаи е бил забележителен.

Макар да се надяваме, че смъртността ще се върне на равнищата отпреди пандемията (и даже ще стартира още веднъж да се подобрява), устойчивите непотребни смъртни случаи в Англия и другаде през 2022 година демонстрират, че не сме се възстановили изцяло от въздействието на пандемията върху смъртността и пътят към възобновяване остава нерешителен.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР