Пандемията от Ковид-19 можеше да стане напрегнат момент за американско-мексиканските

...
Пандемията от Ковид-19 можеше да стане напрегнат момент за американско-мексиканските
Коментари Харесай

Пандемията затопля отношенията между президента Тръмп и мексиканския му колега Обрадор

Пандемията от Ковид-19 можеше да стане под напрежение миг за американско-мексиканските връзки - двама водачи от противоположни краища на политическия набор се изправят пред най-голямата рецесия, с каквато в миналото се е налагало да се оправят техните държавни управления, предава Българска телеграфна агенция.

Вместо това президентите Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския и Андрес Мануел Лопес Обрадор се държат като остарели другари.

Двамата наподобяват толкоз близки, че мексиканският президент, който не е пътувал в чужбина откогато встъпи в служба преди съвсем 18 месеца, приказва за аудиенция при американския си сътрудник. Това наподобява съвсем задоволително, с цел да се не помни, че преди по-малко от година Тръмп заплаши да наложи тежки мита върху мексиканския експорт.

Като претендент президент Тръмп съобщи, че пресичащите граница мексиканци донасят със себе си в Съединени американски щати опиати, престъпност и "ужасно доста инфекциозни болести ". След като встъпи в служба той продължи да дава обещание да построи стена по границата и да накара Мексико да заплати за нея.

Доналд Тръмп подписа указа за прекъсване на имиграцията

Но този месец Тръмп назова Лопес Обрадор "много добър другар " и похвали "високата му просветеност ". Неговият мексикански сътрудник разказа връзките посред им като "приятелство " и сподели, че Тръмп е разговарял с него доста "сърдечно ".

Двамата непрекъснато заобикалят да демонстрират пред наблюдаващите каквито и да са дрязги посред им, а общата им позиция за рецесията с вируса наподобява се състои в мощното им предпочитание да съживят стопанската система на страните си, което от време на време опонира на предизвестията на здравните специалисти.

Топлите им взаимни връзки наскоро донесоха някои изгоди за Мексико. За да се реализира съглашение сред страните производителки на нефт за редуциране на добива, Тръмп предложи по-голямо редуциране на американския рандеман, тъй като Лопес Обрадор съобщи, че Мексико не може да си разреши сходно нещо.

След това в петък Тръмп наподобява предложи услуга на Лопес Обрадор. Мексиканският президент съобщи, че Тръмп му се е обадил и му е споделил, че Мексико ще получи 1000 апарата за обдишване до края на месеца с опция да закупи още.

"Това е нов жест на взаимност с Мексико ", написа Лопес Обрадор в Туитър и добави: "Предложих вероятно да се срещнем през юни или юли, с цел да изразим персонално своята благодарност ".

По-рано на същия ден Лопес Обрадор беше декларирал на ежедневната си конференция, че Тръмп "се отнася с почитание към народа и държавното управление на Мексико "
"Вече няма подценяване на мексиканците, както преди, най-малко не дотам ", добави той.

В понеделник американското вътрешно министерство реализира съглашение с Мексико и Канада за удължение на рестриктивните мерки за несъществени пътувания през границите на Съединени американски щати за още един месец. По-късно Тръмп написа в туит, че краткотрайно стопира имиграцията към Съединени американски щати, с цел да се ограничи разпространяването на вируса, въпреки че поради всички останали имиграционни ограничавания, не излиза наяве кой в действителност ще бъде обиден от мярката.

"Много ясно се вижда висока степен на съвпадане на позициите, даже изненадващо равнище на съвпадане сред Тръмп и Лопес Обрадор ", който желае " да угоди на Тръмп освен, с цел да не разреши на американския президент да подлага на критика Мексико, само че и тъй като Лопес Обрадор осъзнава, че може да получи помощ и поддръжка там, където има потребност ", сподели Дейвид Хърк, професор по политически науки в Университета на Сан Диего.

Миналата година Мексико подписа ново районно съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати и Канада, което бе приоритет за Тръмп. Лопес Обрадор, който съвсем всекидневно порицава неолибералното завещание на предшествениците си - приватизирането на държавни предприятия и отслабването на синдикатите - одобри това съглашение.

Когато броят на търсещите леговище пристигнали на американско-мексиканската граница стартира предходната година да надвишава потенциала на Съединени американски щати да обработват документите им, Мексико избегна опасността на Тръмп да увеличи митата посредством разполагане на новосъздадената Национална армия, която спря имигрантите, които са най-много от Централна Америка, да се придвижват на север. Мексиканското държавно управление разреши също на Съединени американски щати да разширят противоречивата си стратегия за принуждаване на търсещите леговище да изчакват в Мексико, до момента в който документите им се обработват в Съединени американски щати.

В резултат Мексико стана де факто реализатор на американската имиграционна политика в района.

Наркокартели ядосаха мексиканския президент

Лопес Обрадор " демонстрира невероятна податливост за примирие " с Тръмп, сподели Тони Пейън, шеф на Центъра за Съединени американски щати и Мексико в Института Бейкър за социална политика към Университета "Райс ". "Той е изправен до стената. Той няма избор. Ако избере да се конфронтира с Вашингтон през днешния ден това безусловно и напълно ще токсини връзките повече в сравнение с към този момент са отровени. Той няма различен избор, с изключение на да си сътрудничи с Тръмп. И считам, че Тръмп знае това ", добави той.

В изискванията на изключително състояние в опазването на здравето държавното управление на Съединени американски щати изцяло затвори южната граница на страната за търсещи леговище и в доста случаи връща бързо мексиканци и хора от Централна Америка назад в Мексико.

Лопес Обрадор избра икономическите изгоди пред благосъстоянието на мигрантите и мексиканските погранични градове, сподели Шърк. "Струва ми се, че това е президент, който е напълно фокусиран върху едно нещо и се пробва да подтиква унищожената мексиканска стопанска система ".

В Мексико втвърдената позицията на Лопес Обрадор по имиграцията не наподобява да е засегнала имиджа му, сподели Ивон Акуна Мурильо, професор по политически науки в Ибероамериканския университет в столицата Мексико. Тя вижда същинската опасност за държавното управление му в пандемията и в това, което назовава проведена акция на опозицията против метода, по който се оправя със обстановката.

"Смятам, че в случай че не сме в политическа рецесия, може да навлезем в такава ", сподели Акуна. "Ясно се вижда, че има проведена тактика да се накърни известността на президента ", добави тя.

Лопес Обрадор постоянно приказва за своите "противници ", група, която по думите му включва опозиционни политици, най-големите медии в страната и значително всички, които подлагат на критика политиката му. Той ги упреква в опит да се възползват от пандемията, с цел да го злепоставят.

По отношение на неотдавнашното стопляне на връзките на Лопес Обрадор с Тръмп, Акуна счита също, че той не е имал огромен избор.

"По време на акцията си (Лопес Обрадор) сподели, че в случай че Тръмп употребява Туитър, той също ще го употребява ", сподели Акуна. "Но това са предизборни изказвания. Не е едно и също да си кандидат-президент и президент..., тъй като Съединени американски щати към момента са империя. И в случай че приказваме политически, Тръмп към момента е най-могъщият политик на света ", добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР