Пандемията от коронавируса е отслабила влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския

...
Пандемията от коронавируса е отслабила влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския
Коментари Харесай

COVID-19 ограничава влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, твърди доклад

Пандемията от ковид е отслабила въздействието на Китай в Индо-Тихоокеанския район, а задълбочаващата се неустановеност в района способства за " забележителен " риск от експлоадиране на война, съобщи през днешния ден институтът " Лоуи " в отчет, представен от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28846
Според основания в Сидни проучвателен център за външна политика съдружниците на Съединени американски щати в района и основни балансиращи сили като Индия са по-зависими от когато и да било от потенциала и готовността на Съединени американски щати да бъдат противотежест на военно и стратегическо равнище в отговор на възхода на Китай.

В същото време Пекин се пробва да убеди страните от Югоизточна Азия да не се причисляват към обединението на Съединени американски щати и усъвършенства военния си продан с Русия и Пакистан, както и със Северна Корея, като по този метод основава вдъхваща почитание тройка от притежаващи нуклеарни оръжия сили, които поддържат Китай в района.

" Отворен въпрос е дали очертаващият се баланс на военната мощност ще способства за въздържане и стратегическа непоклатимост в Индо-Тихоокеанския район ", написа в отчета. " Силата на опълчването, всеобхватността на конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай и наличието на голям брой евентуални точки на възпламеняване значат, че рискът от експлоадиране на война е забележителен ".

Въздействието на пандемията е подкопало цялостния разцвет на района, което като цяло е отслабило Китай. " Сега е по-малко евентуално всеобхватната мощ на Пекин да изпревари тази на съперника му до края на десетилетието - това допуска, че международният напредък на Китай въобще не е неминуем ", твърди отчетът. " Изглежда доста малко евентуално, че Китай в миналото ще бъде толкоз авторитетен, колкото в миналото бяха Съединени американски щати ", заключва той.

Според института Австралия, чиито връзки с Китай доста се утежниха през последните години, се оправя по-добре от множеството сътрудници на Съединени американски щати с растящата мощ на Китай, само че става все по-зависима от Вашингтон.

През 2018 година Австралия забрани на китайския софтуерен колос " Хуавей " да взе участие в създаването на 5 Джи информационната мрежа в страната.

Отношенията се утежниха предходната година, когато Канбера прикани за без значение следствие на произхода на ковид, което провокира Китай да наложи редица ограничения, ориентирани против австралийската търговия, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 28846  Хиляди стачкуват в Европа против налаганите поради ковид ограничавания Хиляди стачкуват в Европа против налаганите поради ковид ограничавания  Доц. Кунчев с първа поява в ефир след заразяването с ковид Доц. Кунчев с първа поява в ефир след заразяването с ковид  Протест против зеления документ за възпитаници блокира столично кръстовище Протест против зеления документ за възпитаници блокира столично кръстовище
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР