Пандемията от коронавирус внесе хаос в живота на хората и

...
Пандемията от коронавирус внесе хаос в живота на хората и
Коментари Харесай

Позитивна новина: Коронавирусът спасява от земетресения

Пандемията от ковид внесе безпорядък в живота на хората и в стопанските системи по целия свят. Но напъните за ограничение на разпространяването на вируса може да значат, че самата планета се движи малко по-малко.
Изследователи, които учат придвижването на Земята, оповестяват за спад на сеизмичния звук - шума от трептения в земната кора на планетата - това може да бъде резултат от прекъсването на транспортните мрежи и другите човешки действия. Според тях това разрешава на детекторите да улавят по-слаби, неуловими до момента трусове и други сеизмични събития, както да се засичат по-лесно интензивности на вулкани, оповестява „ Нейчър “, представени от БГНЕС.
„ Намаляването на шума с такава големина нормално се усеща единствено за малко към Коледа “, споделя Томас Лекок, сеизмолог от Кралската обсерватория на Белгия в Брюксел, където спадът е следен.
Точно както естествени събития като трусове предизвикват придвижване на земната кора, по този начин го вършат и вибрациите, породени от движещи се транспортни средства и промишлени машини. И макар че резултатите от обособените източници може да са дребни, дружно те създават фонов звук, което понижава способността на сеизмолозите да откриват други сигнали, зараждащи със същата периодичност.
Данните от сеизмометъра в обсерваторията демонстрират, че ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19 в Брюксел са предизвикали спад на индуцирания от индивида звук с към една трета, споделя Лекок. Мерките включваха затваряне на учебни заведения, заведения за хранене и други публични места от 14 март и възбрана на всички несъществени пътувания от 18 март.
Настоящият спад е повишил чувствителността на оборудването на обсерваторията, подобрявайки способността му да разпознава талази в същия високочестотен диапазон като шума. Повърхностният сеизмометър на оборудването към този момент е съвсем толкоз сензитивен към дребни трусове и свлачища, колкото подобен детектор, заровен в 100-метров сондаж, прибавя той. „ В Белгия в действителност става безшумно. “
Ако блокирането продължи през идващите месеци, градските детектори по целия свят може да подобрят работата си при разкриване на местата на трусове, споделя Анди Фрасето, сеизмолог от изследователския институт за сеизмология „ Инкорпорейтед Рисърч “ във Вашингтон. „ Ще получим сигнал с по-малко звук от горната страна, което ни разрешава да извлечем малко повече информация “, споделя той.
От намаляването на шума могат да се възползват и сеизмолозите, които употребяват естествено срещащи се фонови трептения, като тези от разбиващи се океански талази, с цел да изследват земната кора. Тъй като вулканичната интензивност и изменящите се водни маси въздействат върху това какъв брой бързо се движат тези естествени талази, учените могат да учат тези събития, като следят какъв брой време лишава на вълната, с цел да доближи даден детектор. Спадът на индуцирания от индивида звук може да увеличи чувствителността на детекторите към естествените талази с сходни честоти, споделя Лекок, чийто екип възнамерява да стартира да тества това. „ Има огромен късмет в действителност да докара до по-добри измервания “, споделя той.
Белгийските сеизмолози не са единствените, които виждат резултатите от изолацията на хората. Селесте Лабедс, аспирантка по геофизика в Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена, туитва, че сходно намаляване на шума е било регистрирано на гара в Лос Анджелис.
„ Капак по капка вир става “, сподели тя, имайки поради, че сходно намаляване на сеизмичния звук и в други елементи на света ще понижи съществено общия подобен звук на световно равнище. Което пък, от своя страна, ще усили доста сподобността да се засичат по-рано и по-успешно трусове, вулканични интензивности и други естествени катаклизми.
Последните вести за ковид може да следите в нашия БЛОГ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР