Пандемията от коронавирус показа, че има области от медицината, които

...
Пандемията от коронавирус показа, че има области от медицината, които
Коментари Харесай

Доц. Спасков: Инфекциозните болести не трябва да са в пазарните здравни механизми

Пандемията от ковид сподели, че има области от медицината, които би трябвало да бъдат извадени от така наречен пазарни механизми в опазването на здравето. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция някогашният шеф на болница " Пирогов " доцент доктор Спас Спасков.

По думите му, инфекциозните отделения би трябвало да преминат на държавна прехрана, както епидемиологията. Изводът е подбуден от нетрайния темперамент на инфекциозните заболявания.

Има обстановки, в които е налице мощно завишаване на използването на инфекциозните отделения, както в този момент. В други моменти обаче, то е извънредно ниско. Затова пазарният механизъм много мъчно би могъл да работи в подобен вид звена, счита доктор Спасков.

Според него, е належащо да се разграничат инфекциозните заболявания от тези с по-планов темперамент.

Не е дейно развиването на хирургични звена във всички лечебни заведения в страната, твърди още доктор Спасков. По думите му, умерено може да се концентрират нуждаещи се от хирургична намеса в избрани звена, където ще има и по-висока подготовка на личния състав, и опция за доста по-добро лекуване на пациентите.

" Подобен механизъм обаче, не работи добре при инфекциозните болести и би трябвало да се обърне внимание. Освен това, е належащо да има и подготовка в страната за поемането на заболели освен в инфекциозните отделения ", уточни доктор Спасков.

По думите му, множеството огромни лечебни заведения са формирали част от своя потенциал в интерес на лечение на ковид.

Много се заприказва за създаване на клинични пътеки, които да са свързани с възобновяване на болните от COVID-19, сподели доктор Спасков. Според него, това може да се случи и в извънболнични структури, като да вземем за пример курортни комплекси. Там се разгънаха точно подобен вид стратегии за възобновяване на пациенти, които са боледували от ковид, уточни лекарят.

Д-р Спасков е оптимист по отношение на намирането на положително лекарство за ковид. Относно добилия известност медикамент " Ивермектин " доктор Спасков уточни, че това е лекарство, утвърдено за ветеринарна процедура и към момента не е извървяна процедурата за потреблението му в хуманната медицина.

По отношение на новите варианти някогашният шеф на най-голямата незабавна болница у нас позволява, че е допустимо съществуващите ваксини да не им влияят. Според него, сходен факт ще докара до основаване на нови и нови ваксини, което може да бъде реализирано доста бързо от науката.

Коронавирусът евентуално ще се трансформира в зараза, сходна на грипа, и ще се появява от време на време, счита доктор Спасков.

По думите му, като световен казусът най-вероятно ще бъде решен в границите на година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР