Пандемията от коронавирус оказва въздействие върху всяка държава и регион

...
Пандемията от коронавирус оказва въздействие върху всяка държава и регион
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Зачитането на всички човешки права трябва да е в центъра на борбата срещу пандемията

Пандемията от ковид оказва влияние върху всяка страна и район по света и върху всеки аспект от живота ни. Тя ни подсети какъв брой мощно сме свързани между тях. Никой няма да е в сигурност в която и да е страна, до момента в който пандемията бушува в разнообразни елементи на света. Зачитането на всички права на индивида би трябвало да остане в центъра на битката против пандемията и на поддръжката за възобновяване в международен мащаб. Това се споделя в изказване на висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел във връзка правата на индивида по време на пандемията от COVID-19.
Ето какво още споделя посланик №1 на Европейския съюз:
Пандемията и нейните социално-икономически последствия оказват непропорционално влияние върху правата на дамите, децата и възрастните, както и върху всички хора в уязвимо състояние, в това число бежанци, мигранти, вътрешно разселени хора, и задълбочават към този момент съществуващите неравенства. Ответните ограничения следва да регистрират потребностите на хората, които са изложени най-вече на опасността от маргинализация, стигматизация, ксенофобия и расизъм и други форми на дискриминация. Предотвратяването на всички форми на полово и учредено на пола принуждение и отбраната против него, в това число посредством подобаващ юридически механизъм, както и непрекъснатият достъп до всички съществени здравни услуги, са от изключително значение по време на изолираност. Всички ответни ограничения и дейности следва да бъдат приобщаващи и съобразени с равенството сред половете и да обезпечават пълноценното и ефикасното присъединяване на дамите в процесите на взимане на решения и във всички стадии на реакцията и възобновяване. Сериозното влияние на рецесията върху икономическите и обществените права също би трябвало да се вземе поради.
Европейският съюз удостоверява още веднъж нуждата да се обърне особено внимание на възходящото влияние на пандемията върху всички права на индивида, демокрацията и правилата на правовата страна. При изключителни условия интернационалното законодателство в региона на правата на индивида разрешава на страните да лимитират някои права, в случай че ограниченията са нужни, съразмерни, краткотрайни и недискриминационни. Пандемията не следва да се употребява като предлог за ограничение на демократичното и гражданското пространство, на зачитането на правилата на правовата страна и на интернационалните задължения, нито за ограничение на свободата на изложение, свободата на печата и достъпа до информация онлайн и офлайн.

За да се отбрани правото на всеки човек на най-високия постижим стандарт на здраве, е нужен достъп до надеждна информация. Хората би трябвало да имат правото на отбрана на личното си здраве и здравето на другите. Заблуждаващата или погрешна информация може да заплаши човешкия живот. Ето за какво е от значително значение уверено да се противодейства на дезинформацията с транспарантна, навременна и учредена на обстоятелства връзка и по този метод да се укрепва устойчивостта на обществата.
Европейският съюз регистрира, че ролята на гражданското общество и на бранителите на правата на индивида е по-важна от всеки път за поощряване на съпричастието, поддръжка на най-нуждаещите се и отбрана на правата на индивида, главните свободи и демократичното пространство, както и за поощряване на отчетността.
Време е за съпричастност и всеобщо съдействие посредством многостранни старания. Европейският съюз удостоверява още веднъж уговорката си да даде своя принос за намирането на международен отговор на пандемиите. Европейският съюз ще предизвиква съгласуваността във всички съответни многостранни конгреси, в това число работата с Организация на обединените нации, СЗО, Съвета на Европа, ОССЕ и други районни организации.
От изключително значение са и ограниченията, подхванати на национално ниво. Европейският съюз поддържа значимата роля на системата на Организация на обединените нации за поддръжка и координиране на международния отговор на пандемията, като правата на индивида са изведени на предно място. Твърдо поддържаме апела на генералния секретар на Организация на обединените нации за неотложно всеобщо помирение и апела за преустановяване на учреденото на пола принуждение, както и работата на висшия комисар по правата на индивида и неговата работа.
Европейският съюз напомня, че всички права на индивида са общовалидни, неделими, взаимозависими и взаимосвързани. Това не може да бъде забравено в сегашния миг на международна рецесия.
Поемаме ангажимент да създадем по този начин, че нашият отговор да поддържа достолепието и човешките права на всички без никаква дискриминация и призоваваме всички държавни управления по света да създадат същото. Никой не трябва да бъде забравян и никое човешко право не би трябвало да бъде подценявано.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР