Пандемията от COVID-19 твърде вероятно е причинена от лабораторен инцидент

...
Пандемията от COVID-19 твърде вероятно е причинена от лабораторен инцидент
Коментари Харесай

ФБР: Лабораторен инцидент е вероятната причина за пандемията COVID-19

Пандемията от COVID-19 " прекомерно евентуално " е породена от лабораторен случай в китайския град Ухан. Това съобщи шефът на ФБР Кристофър Рей.

" От известно време към този момент ФБР счита, че произходът на пандемията прекомерно евентуално е (свързан с) лабораторен случай в Ухан ", сподели Рей в изявление за телевизия " Фокс нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.  Директорът на ФБР насочи обвинявания към Китай, че прави опити да блокира следствието на Съединени американски щати за аргументите, довели до пандемията, лишила живота на 7 милиона души и провокирала разтърсване в международните пазари.  

Подобна догадка беше публикувана и от американското министерство на енергетиката след разбор на разследващи данни. Изводът е бил изработен, откакто Белият дом и членове на Конгреса са се срещнали с систематизиран документ.

Според анонимни източници, представени от " Уолстрийт джърнъл ", " Ню Йорк таймс " и Си Ен Ен, министерството обаче е сложило на своя разбор маркер " едва равнище на доверие ".

Представители на разследващата общественост на Съединени американски щати признават, че в самата администрация на Байдън има разнообразни отзиви по въпроса. " Просто няма консенсус в разследващата общественост ", заключи представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

" Разузнавателната общественост и останалата част от държавното управление към момента преглеждат този въпрос. Няма дефинитивно умозаключение, тъй че ми е мъчно да кажа, а и не се усещам задължен да пазя медийни публикации… Президентът желае обстоятелства ", съобщи Кърби.

Двама републиканци, които водят следствието за произхода на COVID-19 в Камарата на представителите, са поискали от министерството на енергетиката, Държавния департамент и ФБР да дават документи, свързани с проблема. По думите им разкриването на произхода на болестта е витално значимо за националната сигурност на Съединени американски щати, както и за предотвратяването на бъдещи пандемии.

Пекин гневно отхвърля обвиняванията.

Китайските управляващи обявиха, че са били " открити и транспарантни " при търсенето на произхода на новия ковид и отхвърлиха рецензиите на Съединени американски щати, наричайки ги политизиране на въпроса, заяви Асошиейтед прес.

" Китай е дал най-вече данни и резултати от изследвания за следене на вируса и е съдействал доста за световните проучвания за следенето на произхода на вируси ", съобщи говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин.

" Политизирането на въпроса за следенето на вируса няма да очерни Китай, а единствено ще навреди на престижа на Съединени американски щати ", добави Мао в отговор на недоволствата от страна на представители на администрацията на президента Джо Байдън и членове на Конгреса, че Пекин не е оказвал цялостно подпомагане по тематиката.

През 2021 година американските управляващи разгласиха обобщение на разследващ отчет, в който се споделя, че четирима представители на разследващата общественост одобряват с ниска степен на сигурност, че вирусът е бил предаден за пръв път от животно на човек, а всеки пети счита със междинна степен на сигурност, че първата зараза е станала след приключването на вируса от лаборатория, напомня АП. За научната общественост е от основно значение да дефинира произхода на ковид, с цел да се бори с по-добри резултати против възможна нова епидемиологична вълна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР