Пандемията от COVID-19 предизвика различни предположения, спекулации и страхове относно

...
Пандемията от COVID-19 предизвика различни предположения, спекулации и страхове относно
Коментари Харесай

Коронавирусът, мъжката плодовитост и има ли връзка между двете

Пандемията от COVID-19 провокира разнообразни догатки, спекулации и страхове по отношение на вероятните опасности за здравето ни. Едно от изказванията, които се популяризират в последните седмици, е, че коронавирусът може да навреди на мъжкия фертилитет.

Всичко идва от разнообразни научни проучвания, съгласно които качеството на семенната течност се поврежда за избран къс интервал от време (около два месеца) след прекаран грип. Причината е в нарасналата телесна температура, която вреди на производството на сперматозоиди и тяхната пъргавина.

Тъй като точно температурата е един от главните признаци на COVID-19, терзанията са, че той може да навреди на мъжката плодовитост за по-дълъг интервал от време. Познати са и редица инфекциозни болести, като треската Зика, които могат да доведат и до стерилитет.

Освен това, в тестисите се създават разнообразни протеини, един от които - ACE2, се употребява от COVID-19, с цел да навлезе в клетките. Затова се счита, че те могат да бъдат повредени от болестта.

Учени от Ухан пък още преди месеци показаха своите подозрения, че новият ковид, които е част от групата на SARS (тежки остри респираторни синдроми), може да поврежда съществено, а евентуално и непоправимо, оплодителната функционалност на мъжете, които са били инфектирани.

Малко изследване, извършено в Китай демонстрира, че при мъжете, инфектирани с COVID-19, се следят промени в някои репродуктивни хормони, само че не и в тестостерона. Но зад изказванията, че коронавирусът въздейства на феритлита на мъжете повече от елементарен грип към момента не стоят безапелационни научни доказателства.

Въпреки това, онлайн продажбите на специфични комплекти за заледяване на семенна течност в домашни условия са се нараснали с 20% в последните седмици. Очевидно терзанието е налице и мъжете избират да се презастраховат, с цел да могат след време да основат потомство, написа Legacy. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР