Пандемията от COVID-19 няма да приключи преди средата на 2022

...
Пандемията от COVID-19 няма да приключи преди средата на 2022
Коментари Харесай

Кога да очакваме краят на ковид пандемията?

 Пандемията от COVID-19 няма да завърши преди средата на 2022 година, написа изданието Newsweek, като се базира на изказване от Световната здравна организация.

Според ръководителя на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус главният проблем е неравномерното систематизиране на имунизациите в света. В резултат вирусът се популяризира и мутира в редица райони. СЗО си е сложила световна цел, съгласно която 70% от популацията на всяка страна в света би трябвало да бъде имунизирано доникъде на 2022 година

Докато в някои елементи на света животът се възстановява, СЗО назовава " простаци " хората, които имат вяра, че пандемията е завършила, отбелязва Newsweek.

Организацията е уверена, че ваксините са ключът към побеждаването на ковид и изрази извънредно отчаяние от неуспеха на самодейността за подкрепяне с ваксини на слаборазвитите страни. Според Гебрейесус точно това решение не разрешава пандемията да отшуми.

Миналата сряда той разгласи световна цел за имунизиране на най-малко 10% от популацията на всяка страна до септември тази година. Гебрейесус се надява, че до края на годината тази цифра ще доближи 40%, а доникъде на 2022 година ще бъде 70%. Според ръководителя на СЗО тези цели са жизненоважни за реализиране, с цел да завърши пандемията.

В момента към 2 милиарда души по света са се ваксинирали против ковид, което е надалеч от 70%, нужни за стадния имунитет, написа Newsweek. В допълнение, Гебрейесус изрази разочарованието си, че множеството от тези имунизации се вършат в дребен брой страни.

Според ръководителя на СЗО неравенството при имунизациите е " честен неуспех ", икономическо и епидемиологично проваляне. Здравните специалисти означават, че ниските равнища на имунизация в няколко района на света разрешават на вируса да се популяризира и мутира, преодолявайки резултатите от имунизациите.

Според СЗО ще са нужни 11 милиарда дози ваксини за 70% от популацията на всяка страна.

" Има доста болести, за които нямаме ваксини, проби и надеждно лекуване. Но казусът с ковид не е подобен.

Разполагаме с всички нужни принадлежности. Следователно въпросът за преустановяване на пандемията не е въпрос на научни изобретения: това е тест на характера ", цитира изданието думите на Гебрейесус.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР