Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция.

...
Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция.
Коментари Харесай

Англичани и българи предпочитат да се лекуват в България вместо във Великобритания

Пандемията от COVID-19 е на път да сътвори нова наклонност. Англичани и етнически българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките единствено на седмица двама пациенти със съществени неврологични болести са потърсили помощ в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Първи за лекуване в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям. Мъжът е бизнесмен, който дели времето си сред Англия и България. Проблемите му почнали преди съвсем година със мощно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза по този начин и не му е сложена. Лекарите решили, че не му е належащо нагледно проучване. След съвсем година вървене по тъгите и по съвет на своите български другари, той решил да потърси здравна помощ у нас. Веднага е съветван с невролог, който го насочва към проучване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: недоброкачествен израстък на мозъка. В рамките на дни се провежда осъществяване на оперативно лекуване, което е осъществено в понеделник.

Интервенцията мина сполучливо и на 7.10.2020 година го изписахме в доста положително общо положение, споделя лекуващият му неврохирург доктор Емануил Найденов.

Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да организира в България. Той споделил с доктор Найденов, че поради пандемията от ковид, в здравната система на Острова, която съгласно него така и така била мудна, царува цялостен безпорядък.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка М.В.Т, която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни недоволства от болки в кръста и краката. Напоследък обаче признаците толкоз се влошили, че стигнала до инвалидизация. След като по този начин и не съумяла да се запише за нагледно проучване в Обединеното кралство, взема решение да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог реализира магнитен резонанс на гръбначен дирек.

Окончателната диагноза е сложена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза.

Заболяването е изцяло доброкачествено и лечимо, само че в случай че не се вземат ограничения в точния момент, води до трайна инвалидизация, споделя доктор Найденов, който по подигравка на ориста е лекуващ доктор и на тази пациентка.

Следва назначение на дата за интервенция, която е осъществена на 6.10.2020 година в Клиниката по неврохирургия. Към момента дамата е на крайници и върви без болки и помощно средство. В неделя ще пътува назад към Англия, с цел да продължи работата си.

И двамата пациенти са безапелационни, че пандемията е внесла спомагателен ужас в системата на опазване на здравето в Англия, който се отразява прекомерно отрицателно върху съответната диагностика и лекуване на хора с сходни на техните болести. Те са впечатлени от скороста на слагане на точната диагноза и опциите за съответно лекуване в България.

Да, системата на опазване на здравето в България има своите провокации, да не кажа проблеми, някои от които са доста съществени. Безспорен факт обаче е, че тя е в положение да даде бърза и качествена здравна помощ и то в изискванията на систематичен и финансов недостиг. От редовия медицински личен състав в системата и от ползващите нейните услуги зависи да желаяме тя да се промени и развива към положително, всички дружно. Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ "Св. Ив. Рилски " е в основата на положителните резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои сътрудници, уверен е доктор Еменуил Найденов. Той е неврохирургът, който след неповторима интервенция, траяла часове, изправи на крайници мъж с мозъчен израстък над 1 кг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР