Пандемията от COVID-19 е довела до най-големият спад на очакваната

...
Пандемията от COVID-19 е довела до най-големият спад на очакваната
Коментари Харесай

Пандемията е причинила най-големия спад на очакваната средна продължителност на живота от ВСВ

Пандемията от COVID-19 е довела до най-големият спад на предстоящата междинна дълготрайност на живота в развитите страни от Втората международна война насам, написа в. „ Файненшъл таймс “.

Проучване на Оксфордския университет, извършено в 29 страни, в това число Съединени американски щати, чили и по-голямата част от Европа, открива, че през 2020 година в 27 от тях е записано намаляване на  очакваната междинна дълготрайност на живота в невъобразим от десетилетия мащаб.

Най-голям е спадът при мъжете, като в Съединени американски щати предстоящата междинна дълготрайност на живота при мощния пол е спаднала с 2,2 години спрямо равнищата от 2019 година

„ За западноевропейските страни, измежду които Испания, Англия и Уелс, Италия и Белгия, последният случай, при който са били следени сходни намаления на предстоящата междинна дълготрайност на живота от момента на раждането в границите на една година, е било по времето на Втората международна война “, разяснява Жозе Мануел Абурто, който е водещ съавтор на изследването.

С повече от година е намаляла предстоящата междинна дълготрайност на живота на дамите от 8 страни и мъжете от 11 страни. При 22 страни се следи спад на предстоящата междинна дълготрайност на живота от повече от половин година.

„ За подтекст, тези страни се нуждаеха приблизително от 5,6 години, с цел да усилят с една година предстоящата междинна дълготрайност на живота – прогрес, заличен в границите на 2020 година от COVID-19 ”, добави доктор Абурто.

Понижението в Съединени американски щати през 2020 година е най-голямото от времето на Голямата меланхолия. Спадът в страната се дължи частично на сериозния растеж на смъртността измежду популацията на трудоспособна възраст.

„ В Съединени американски щати максимален принос за предстоящата междинна дълготрайност на живота има растежа на смъртността във възрастовата група под 60 години, до момента в който в Европа по-значителен принос има нарасналата смъртност при хората под 60 годишна възраст “, разяснява Ради Кашяп, който е другият водещ съавтор на прочуването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР