Пандемията от COVID-19 е била предотвратима при по-бързи и адекватни

...
Пандемията от COVID-19 е била предотвратима при по-бързи и адекватни
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията от COVID-19 е била предотвратима

Пандемията от COVID-19 е била предотвратима при по-бързи и съответни реакции - на международно, както и на локално равнище. Това е главното умозаключение в отчет на експертна група, поръчан от Световната здравна организация. Групата е управлявана от някогашните водачи на Нова Зеландия и Либерия Хелън Кларк и Елън Джонсън Сърлийф. Препоръчва се основаването на нова световна система за реакции при сходни рецесии.

Слабости на всички равнища и занемаряване на поуките от предишното са измежду главните аргументи пандемията да се популяризира в подобен мащаб, считат специалисти.

Докато вирусът се е разпространявал, е трупана информация, разменяни са имейли, а решенията са отлагани. Световната здравна организация не е имала задоволителни пълномощия, с цел да проверява и да удостовери бързо, че се развива рискова зараза, сподели Хелън Кларк, някогашен министър председател на Нова Зеландия.

СЗО е трябвало да разгласи изключително здравно състояние преди края на януари 2020 година, а откакто това е станало, февруари е прахосан. Много страни са изчаквали и са забавили ограниченията.

Това е продължаващо злополучие, което съгласно нас е можело да се предотврати. Доказателства демонстрират, че заболяването е станала пандемия, поради провали и закъснение в готовността и способността за реагиране, сподели Елън Джонсън Сирлийф, някогашен президент на Либерия.

Експертите предлагат основаване на Световен съвет по заканите за здравето на равнище държавни и държавни ръководители, с цел да се обезпечат съответни дейности в бъдеще. Европейски Съюз оглавява напъните за промени в СЗО, споделят дипломати, само че за тях е нужно време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР