Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява

...
Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя

Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се популяризира и променя. Това не значи, че би трябвало да чакаме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и би трябвало да влезем в мирното битие с този вирус. Омикрон към този момент е единственият вид на безпокойствие, даже Делта към този момент е детрониран. На към 6 месеца поражда нов вид. Случаите се усилват. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

" Има два съществени сюжета. Най-благоприятният е идващите разновидности да бъдат с по-лека клинична картина и да не се постанова да се създават нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вид, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за надзор на болесттите в Съединени американски щати предлага слагане на ваксина против Ковид на всички от 6 месеца нагоре ", добави още проф. Александрова.

" СЗО би трябвало да вземе решение за преименуването на вируса и заболяването, която той провокира. Трябва да се вземе решение и дали ще бъде оповестена изключителна обстановка с интернационално значение, с цел да бъдат мобилизирани средства и старания. Маймунската шарка визира доста друго животни, главно плъхове и катерици. От 1970 година има доста малко случаи отвън ендемичните региони в Африка. Прави усещане, че от началото на годината до 15 юни има 2103 случая, като голямата част са отвън ендемичните региони. 98% от тях са регистрирани през май месец. Предполага се, че броят на случаите е много по-голям ", разяснява проф. Александрова.

" Има много атипични проявления, нужни са 2-4 седмици за възобновяване. Напълно допустимо е да има животни, които да имат асимптомна демонстрация. Трябва да бъде предотвратено вирусът да инфектира скотски резервоари отвън ендемичните региони. Според Европейския център за надзор на болесттите и СЗО общият риск е сдържан. Това е заболяване, което изисква нескончаем непосредствен контакт. Няма заплаха да бъдем инфектирани, в случай че просто пътуваме с подобен човек в рейса или сме до него в магазина ", съобщи проф. Александрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР