Пандемията на коронавируса е една от причините, която подтикна испанците

...
Пандемията на коронавируса е една от причините, която подтикна испанците
Коментари Харесай

Как се промени електронната търговия в Испания през 2020 г.

Пандемията на ковид е една от аргументите, която подтикна испанците да прибегнат до електронната търговия. Ограничението насърчи новите консуматори да тестват онлайн канала, като в това време усили честотата на покупките от тези, които към този момент бяха кибер купувачи. Само 2% от испанците заявяват, че не са купували през този канал по време на затварянето, а 23% заявяват, че оттук насетне ще купуват повече посредством интернет. Това сочат данни от последния отчет на El Observatorio Cetelem e-Commerce 2020, представени от .  

Общите междинни разноски, направени от испанците при техните онлайн покупки през тази година са 2103 евро. За съпоставяне през 2019 година тази сума е била 2098 евро.

По браншове се следи нарастване на храните, което минава от 610 евро междинните разноски през 2019 до 653 евро през 2020 година Същото се случва и с обувките и спортния бранш, които записват нарастване със надлежно 7 и 2 процентни пункта по отношение на 2019 година

Тенденции по време на пандемията

Проучването демонстрира, че по време на пандемията най-купувани в интернет са били стилните артикули (52%) със средни разходи от 125 евро. На второ място са били хранителни продукти (51%) с 364 евро междинни разноски, а на трето място артикули за свободното време (46%) съответно със 63 евро междинни разноски. Освен това, интервюираните консуматори настояват, че ще продължат да купуват най-вече артикули, свързани с модата (63%), свободното време (56%) и пътуванията (52%). 

Забележителен факт е, че през последната година и частично задвижван от задържането, достъпът до платена телевизия се е увеличил със 7 процентни пункта. 93% от испанците имат някакъв тип абонамент за аудиовизуални услуги (Netflix, HBO, Movistar Plus, Amazon Prime) спрямо 86% през 2019 г. Не е такава обстановката с абонаментите за музика, които през 2020 година бележат понижение от 4 процентни пункта. По този метод междинните разноски, които испанците харчат за абонаментите си, са претърпели спад от 15%, като се движат от приблизително 40 евро през 2019 година до 34 евро през 2020 г. 

Възход на уебсайтовете на магазините  

Пазарите се възвърнаха през тази 2020 година посредством уебсайтовете на магазините и на производителите в множеството оценени браншове. Най-големият растеж на покупките, направени по този метод, е регистриран в бранша на велосипедите и аксесоарите с растеж от 7% спрямо 2019 г. 

От друга страна, мобилната търговия остава мощна. 71% от онлайн купувачите (с 3 процентни пункта повече спрямо 2019 г.) са създали някоя от покупките си посредством мобилния си телефон или таблета си, като секторите на модата и развлеченията водят в покупките през този канал надлежно с 52 % и 47%. Ако се наблюдава наклонността от първото издание на El Observatorio Cetelem e-Commerce през 2014 година, този вид извършване на покупки се е нараснал с 184%.

Логистика и връщане на артикули

Едно от огромните провокации, пред които е изправен каналът за електронна търговия от самото си основаване, е логистиката и връщането на артикули. 75% от онлайн купувачите са забелязали усъвършенствания в логистичните процеси през последната година, изключително в периодите за доставка.

Увеличават се хората, които считат, че подобренията са свързани основно с времето за доставка, като този % бележи растеж година след година - от 50% през 2019 до 53% през 2020 година Тук се открояват потребителите на възраст сред 25 и 34 години.

И най-после, наклонността да се употребяват пунктове за събиране за приемане на онлайн покупки понижа леко спрямо миналата година. 62% от интервюираните избират опцията си да получат своите покупки от офисите на доставчиците срещу 38%, които избират да я получат вкъщи, макар че това включва спомагателни разноски.  

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР