Пандемията има шанс да създава солидарни общества. Това каза проф.

...
Пандемията има шанс да създава солидарни общества. Това каза проф.
Коментари Харесай

Проф. Александър Кьосев: Пандемията има шанс да създава солидарни общества

Пандемията има късмет да основава солидарни общества. Това сподели проф. Александър Кьосев, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски " по време на полемика " Дали пандемията пренаписа границата на правата? ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30340
Дискусията се провежда от Българската общественост за демократична народна власт /БОЛД/ и Културния център на Софийския университет онлайн във Facebook.

" Ние се намираме в нова обстановка, може би пандемията ни учи, че освен правата са универсални и неотменими, а и имплицираните в тях отговорности са универсални и неотменими. Пандемията ни прави всички дружно бранители на правата ", уточни проф. Кьосев.

Той сподели, че по едно и също време с това да са универсални човешки права, те са и универсални човешки отговорности - да се бранят правата, само че освен своите, а универсалните права. Това към този момент не може да бъде наречено обвързване, а грижа, то заслужава тази дума, тъй като припомня родителската грижа - опосредяваща дълг и право, уточни проф. Кьосев.

Изразът " всеки самичък си преценява " - тази фамозна фраза, върху чиито учредения би трябвало да се замислим, надали се изчерпва единствено с българската безхаберност. Въпросът на баланс се преценя и управлява освен от индивидите, уточни проф. Кьосев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му за индивида се грижат и специалистите, грижи се и страната с нейните принадлежности за ръководство на популацията, грижат се и правозащитниците и съдиите, а даже и математиците, които основават пандемични модели. В идеалния случай другите грижи слагат граници пред своя тоталитарен капацитет, основават резонанси, биха могли да конвергират - да основат нещо дружно, в случай че това се случи бихме могли да кажем, че грижата се е трансформирала в взаимност, сподели проф. Кьосев.

Пандемията има късмет да основава солидарни общества, в които е обикновено всеки да се грижи за всеки, освен това освен за здравето му, а и за свободите му и това е обвързване и за човеци, само че също и за институции, и за специалисти, и за една добра страна. В други общества е допустимо тъкмо противоположното - конвергенцията да не настъпи, обособените грижи да не се управляват взаимно, а да се разбягат и това да докара до разнообразни спорове, уточни проф. Кьосев.

По думите му тогава страната брутално стартира да нарушава свободи, а индивидите анархистично отхвърлят всички ограничавания и ограничения. Това са общества с нарушена взаимност, посочи проф. Кьосев и добави, че това са два идеални модела. Кой знае за какво ми се коства, че българското общество се доближава повече до втория полюс, разяснява преподавателят.

Проф. Кьосев означи, че забележителна част от ограниченията, въведени за справяне с пандемията у нас, са имали инцидентен и безреден темперамент и означи, че инфодемията е проникнала и в решенията за справяне с рецесията.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30340  Американският ргулатор даде утвърждение за използване на имунизацията на Американският ргулатор даде утвърждение за използване на имунизацията на " Модерна " при хора над 18 години  88 хиляди българи остават без зелени документи от през днешния ден 88 хиляди българи остават без зелени документи от през днешния ден  Заети са всички кревати за пациенти с COVID-19 във Военната болница в Сливен Заети са всички кревати за пациенти с COVID-19 във Военната болница в Сливен
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР