Пандемията е стопила драматично парите, които българите в чужбина изпращат ...

Пандемията е стопила драматично парите, които българите в чужбина изпращат

Парите от българите в чужбина са намалели с 80-90%

Пандемията е стопила трагично парите, които българите в чужбина изпращат на околните си в България, оповестява БНР въз основата на данни от централната банка. За първите 7 месеца на годината те са превели едвам 98 млн. евро, сочат данните на Българска народна банка. За съпоставяне, през 2019 година българите зад граница са изпратили у дома рекордните 1.2 милиарда евро, което значи, че тази година се обрисува спад с 80-90% по отношение на предепидемичната 2019 година

" Това, което е значимо е функцията, които тези пари „ играят “. Едно доста постоянно правено неправилно съпоставяне е с потоците на задгранични вложения, които най-често се влагат в капитал – здания, машини и така нататък Докато емигрантските пари играят една много по-друга функция – на допълващ приход за доста семейства, изключително по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното стесняване в хода на рецесията е не толкоз удар в системата в стопанската система, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ приход изчезва и това води след себе си разширение на разликата в приходите на небогати и богати ", разяснява в ефира на Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Според него тези пари мъчно биха могли да бъдат компенсирани.

" Това което може да се случи, е фамилии, които преди са разчитали на подобен приход, в този момент да се извърнат към обществената система - да вземем за пример за помощи за отопление и този вид схеми за по-популярна отбрана. Това, което е по-интересно да се проследи, е какъв брой хора са се върнали от чужбина във входа на самата рецесия. Те се явяват и евентуална нова работна мощ, в случай че останат в България ", разяснява още Николов.

Най-много са постъпленията от емигранти от три страни - Съединени американски щати, Испания и Германия. Сериозни суми идват и от Англия и Гърция, където живеят и работят доста българи.

Източник: mediapool.bg