Пандемията е изострила структурните в Европа. Това съобщи директорът на

...
Пандемията е изострила структурните в Европа. Това съобщи директорът на
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията изостри неравенството между половете в Европа

Пандемията е изострила структурните в Европа. Това заяви шефът на районния офис за Европа на (СЗО) Ханс Клюге по отношение на наближаващия Международен ден на дамата на брифинг в Копенхаген, предава ТАСС.
" Откакто стартира пандемията, нито една страна в района не е постигнала тъждество сред половете. Нито една. Оттогава се изостри и хвърли светлина върху главното структурно неравноправие сред половете ", сподели той.
Жените в по-голяма степен от мъжете носят отговорност за домашното образование на децата в карантината. Неплатените грижи за децата се трансформират в отговорност преди всичко на дамите, ограничавайки способността им да правят платена работа. Но дамите не престават и да носят непропорционална отговорност за множеството домашен отговорности и да се грижат за деца и възрастни хора, сподели районният шеф.
 Стотици години ще са нужни, до момента в който дамите станат равни на мъжете на работното място Стотици години ще са нужни, до момента в който дамите станат равни на мъжете на работното място
Жените ще би трябвало да чакат повече от два века и половина, с цел да се изравнят с мъжете на работното място, оповестява Агенция Франс Прес. Според отчет, п...
Според него дамите не престават да вземат участие едва в процеса на взимане на решения по отношение на отговора на пандемията на национално или световно равнище.
„ Тези пропуски в водачеството са породени от стандарти, дискриминация и несъответствия във властта “, сподели Клюге. В същото време над 7 от 10 здравни служащи в лечебните заведения по света са дами, а в Европейския район - 84% от медицинските сестри и 53% от лекарите.
Клюге изясни също, че здравните служащи съставляват 8% от световните случаи на COVID-19, а рискът от зараза, с който се сблъскват, е повече от три пъти по-голям от риска за множеството от техните пациенти. Преди пет седмици от 1,3 милиона здравни служащи, инфектирани с ковид, 68% са били дами.
Директорът напомни, че в здравния бранш дамите са заети на по-ниски и по-малко платени позиции: единствено 25% от тях са на управителни позиции. Разликата в заплащането сред половете - 25% - е по-висока в този бранш, в сравнение с в другите браншове, което е недопустимо. Той прикани за по-активно присъединяване на дамите във вземането на решения на национално, районно и локално равнище за предварителна защита и надзор на COVID-19. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР