Пандемията донесе икономически проблеми на много страни по света, но

...
Пандемията донесе икономически проблеми на много страни по света, но
Коментари Харесай

Как един от най-задлъжнелите градове в Германия може да остане без дългове заради пандемията

Пандемията донесе стопански проблеми на доста страни по света, само че за един немски град с размера на Бургас тя се трансформира в златна мина.

В новата си 30-годишна история двестахилядният Майнц е на непрекъснат минус - приходите в общинската хазна доста изостават от разноските. През тази година обаче градската администрация удря същински джакпот, който докарва бюджета до едномилиарден остатък.

Печелившият фиш се оказва едно от най-важните предприятия в битката с пандемията - основателят на ваксини BioNTech, чиято централа се намира в града. Негово откритие е имунизацията, създадена от Pfizer и трансформирала се в №1 препарат за предварителна защита на вируса в Европа и Съединени американски щати. Огромните продажби докарват и голяма облага за основателя й - единствено за деветмесечието на 2021 година тя възлиза на 7,1 милиарда евро.
 Турският бизнесмен, който стана милиардер с помощта на имунизацията на Pfizer и BioNTech
Турският бизнесмен, който стана милиардер с помощта на имунизацията на Pfizer и BioNTech

Угур Сахин към този момент е измежду топ 500 на най-богатите хора в света с чисто положение от $5,1 милиарда

Огромният доход за компанията носи със себе си и големи разноски за корпоративен налог, който съгласно немското законодателство отива в локалния бюджет. Така, един от най-задлъжнелите градове в Германия за първи път от 30 години ще има постоянен бюджет през идната година без нови заеми, описват немските медии.

Нещо повече, събраните нови налози стигат за покриването на огромна част от остарелия дълг, което обаче следва да бъде решавано от локалната администрация. Очакваният остатък е в рамер на 1,1 милиарда евро за 2021 година и спомагателни над 500 милиона евро през 2022 година. Същевременно в края на 2020 година възлизат на... тъкмо 1,1 милиарда евро.

BioNTech е учредена през 2008 година от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, и австрийският онколог Критоф Хюбер. Първоначалната цел на компанията е да създаде нов тип имунотерапия против рак. Преди да направи дебюта си на американската фондова борса, тя получаваше забележителна част от финансирането си от немските братя милиардери Томас и Андреас Щрюнгман, които са забогатели с помощта на производителя на генерични медикаменти Hexal, продаден по-късно на швейцарския колос Novartis.
 Moderna, Pfizer и BioNTech мога да завоюват $32 милиарда от имунизациите си през 2021-а
Колко ще завоюват Moderna, Pfizer и BioNTech от имунизациите си против COVID-19?

Pfizer ще успее да завоюва в допълнение още $9,3 милиарда от продажбата ѝ през 2022 и 2023 година

Тук е мястото да се каже, че с изключение на общинската каса компанията изпълни и сметките на своите вложители, като всеки от двамата братя към този момент разполагас по 24 милиарда евро персонално богаство. Отделно съпрузите, основателите на компанията и след това на имунизацията, разполагат към този момент с 13.5 милиарда благосъстояние.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР