Пандемичната ситуация откри нова ниша за печалби на интернет измамниците(снимка:

...
Пандемичната ситуация откри нова ниша за печалби на интернет измамниците(снимка:
Коментари Харесай

Covid-19: Ваксини и вакс-паспорти се търгуват в тъмните мрежи


Пандемичната обстановка откри нова ниша за облаги на интернет измамниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Covid-19 ваксини, имунизационни паспорти и подправени документи за негативни PCR проби се продават в тъмните мрежи онлайн. Цените варират от $500 до $750 за „ убожданията ” на AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm или Johnson & Johnson. Фалшивите документи за имунизация също се продават от анонимни търговци в тъмните мрежи – за едвам $150.

Изследователите споделят, че са забелязали „ внезапно нарастване ” на обвързваните с ваксини реклами в тъмните мрежи. Това са елементи от интернет, налични единствено посредством характерни принадлежности на браузърите, отбелязва в обява по тематиката.

Бум на рекламата

Компанията за киберсигурност Check Point е следила хакерски конгреси и черни онлайн пазари от януари, когато за първи път се появяват реклами за ваксини. Изследователите споделят, че броят на този тип реклами се е утроил до над 1200. Изглежда, че продавачите на ваксини са от Съединени американски щати, Испания, Германия, Франция и Русия.

Рекламираните ваксини включват Oxford-AstraZeneca за $500, Johnson&Johnson и Sputnik за по $600 и Sinopharm за $750. Един продавач предлага доставка „ на идващия ден ”, като декларира, че „ за доставка през нощта/спешни случаи ” би трябвало да се остави персонално известие.

Купи 2, вземи 3

Друга реклама в хакерски конгрес предлага подправени негативни проби и гласи: „ Правим негативни за пътуващи в чужбина, за работа и така нататък Купете два негативни теста и вземете третия гратис! ”
още по тематиката
Някои пътнически оператори към този момент изискват имунизационни документи от пасажерите си. В някои страни се обмисля въвеждането на система за имунизационни паспорти, която може да се употребява, с цел да се разреши на жителите да влизат на публични места като питейни заведения или спортни игрища.

Европейски Съюз очевидно съобщи желанието си да вкара имунизационни паспорти, които да са наложителни за пътуването в границите на Съюза. На фона на всичко това не е изненадващо, че сходни подправените документи се оферират в за продажба.

Рискована договорка

„ Наложително е хората да схванат, че опитът да получат ваксина, карта за имунизация или негативен резултат от тест за Covid-19 посредством неофициални средства е извънредно опасен ”, предизвестява Одед Вануну, началник на проучванията на уязвимости на продуктите в Check Point.

„ Хакерите са по-заинтересовани от вашите пари, информация и идентичност, които могат да употребяват, в сравнение с от опцията да услужат ”, добавя той. Check Point приканва страните да възприемат система за в документите на имунизациите, с цел да създадат по-трудно подправянето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР