Пандемичната 2020 г. така обърка работата на болниците, че се

...
Пандемичната 2020 г. така обърка работата на болниците, че се
Коментари Харесай

Директор на болница обяви 1.5 млн. лв. годишна заплата

Пандемичната 2020 година по този начин обърка работата на лечебните заведения, че се наложи НЗОК да им подсигурява най-малко бюджет даже при изчезнала активност. Тази спешна година обаче е повлияла благотворно на заплатите по върховете на лечебните заведения, които работят по контракт с касата и макар че през огромна част от годината нямаше планови интервенции, приходите на болничните шефове се усилват.

Тези приходи очевидно са в противоположна взаимозависимост с натовареността около COVID-кризата - шефовете на неколцина дребни лечебни заведения изпреварват по заплати някои от най-известните лица на пандемията като ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Асен Балтов. Това демонстрират имотните заявления за 2020 година на шефовете на болнични заведения, които работят по контракт с касата, оповестени от КПКОНПИ и представен от " Сега ".

За поредна година на върха по заплата не е шеф на огромна столична болница, а шефът на частната кардиологична болница " Медика Кор " в Русе Кирил Панайотов. Той е заявил годишна данъчна основа от трудови приходи от 1 515 032 млн. лева Това значи, че Панайтов получава над 126 000 лева месечно, освен това след приспадане на налози и осигуровки. Болницата има контракт с НЗОК за 61 кревати, демонстрира информация в осведомителната система на касата. От тях рядко са заети повече от половината. Възнаграждението на русенския болничен началник е във напредък макар пандемията - то е с съвсем 400 000 лева повече в сравнение с бе през 2019 година

На второ място по заплата е шефът на столичната частна болница МБАЛ " Сердика " Методи Янков. Той е оповестил годишна данъчна основа от трудови приходи от 725 000 лева " Сердика " има 184 кревати за интензивно лекуване, за които получава финансиране от НЗОК. Нито тя, нито " Медика Кор " имаха дейна роля в вдишване на Коронавирус пациенти в рецесията, т.е. през огромна част от годината и двете лечебни заведения би следвало да са работили на най-малко.

Друга частна болница в Русе заема трето място по приходи на шефа си. Шефът на УМБАЛ " Медика " Ивелин Йоцов е заявил 388 305 лева годишна данъчна основа от трудови приходи. " Медика " получава финансиране от касата за 91 кревати, от които в разгара на зимната вълна през ноември са били заети единствено 9.

И измежду лечебните заведения с държавно и общинско присъединяване има добре платени шефове. Управителката на МБАЛ-Кубрат Павлина Мичева да вземем за пример получава повече от ген. Венцислав Мутафчийски - в нейната декларация е посочена годишна данъчна основа от заплати от 125 862 лева, до момента в който шефът на ВМА е оповестил 107 339 лева В съпоставяне с някои болнични шефове в дребни градчета, някогашният към този момент началник на най-големия ни институт за незабавна помощ " Пирогов " проф. Асен Балтов също изостава - той е оповестил 91 873 лева годишна данъчна основа от трудови приходи, до момента в който да вземем за пример шефът на болничното заведение в Исперих Абдулах Шабестари е заявил 105 408 лева Исперихската болница има 111 кревати, а " Пирогов " - 898 кревати.

В лечебните заведения с държавно и общинско присъединяване образуването на заплатите се подчинява на правила, само че те постоянно не важат. Според наредбата за осъществяване на състезания за възлагане на ръководството на лечебни заведения, шефовете могат да получават заплащане в размер от 280 до 400 на 100 от отчетната междинна месечна брутна работна заплата в заведението, само че не повече от дванадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец.

Правилата значат, че заплатите в държавните и общинските лечебни заведения не би трябвало да надвишават 7800 лева или 93 600 лева годишно. Това несъмнено не е казусът с дупнишката болница МБАЛ " Св. Иван Рилски ", която е 100% благосъстоятелност на община Дупница. Нейният началник Ени Лефтеров е оповестил 337 039 лева годишна данъчна основа от трудови приходи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР