"Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства.

...
"Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства.
Коментари Харесай

Продажбата на бира в заведенията е намаляла с около 60 %

"Пандемичната 2020 година сложи бизнеса и хората пред редица провокации. Не е изненада, че за първото шестмесечие на 2020 година продажбите на бира през заведенията понижиха с към 60 на 100, до момента в който размерите, осъществени през магазинната мрежа, са съвсем на равнищата от предходната година ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България, представена от Българската стопанска камара.

На днешния Илинден пивоварите означават своя професионален празник, предава Българска телеграфна агенция.

Поради рецесията с Ковид-19 наливното питие, т.е кеговете, са със мощен спад и за шестмесечието на тази година са едвам 2 % от бирения пазар, показва Радомирова и добавя, че заради понижената покупателна дарба на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, мощно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също понижава, а на пластмасовите - се усилва. Запазва се обаче наклонността за увеличение на продажбите в кенове.
Въпреки спешната конюнктура и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени служащи и чиновници, акцентира Ивана Радомирова. Тя припомня, че преди 3 седмици със заповед на министъра на труда и обществената политика Браншовият групов трудов контракт за пивоварния бранш е бил разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път.

Бирата е потребна за паметта

В пивоварната промишленост работят 2 100 души. Поради комплицираната технологичност на процесите и въвежданите годишно нововъведения, в бирените компании от всички заети, 510 са мениджъри и експерти с висше обучение. 780 индивида са приложни експерти с бакалавърска степен и техници с най-висока професионална подготовка. В групите на помощния административен личен състав, машинните оператори и квалифицираните служащи са заетите 780 индивида. Едва 30 души са с специалности, неизискващи специфична подготовка.

Над 150 разнообразни марки и стилове питие се създават в България, като в страната оперират три огромни компании и 28 дребни и междинни предприятия.

Пазарните данни на СПБ демонстрират, че продажбите на бира за 2019 година са 5.4 млн. хектолитра, като през предходната година портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира. При опаковките обновяването включва

40 кенове и бутилки с нови визии и с по-леко тегло за понижаване на екологичния отпечатък на пивоварния отрасъл.

Според национално представително изследване от юни тази година, през лятото бирата е най-често употребяваната напитка след водата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР