Панчев обясни, че замърсяването в Черно море е както пропорцията

...
Панчев обясни, че замърсяването в Черно море е както пропорцията
Коментари Харесай

Христо Панчев по Дарик за замърсяването на Черно море: Няма място за паника

Панчев изясни, че замърсяването в Черно море е както пропорцията една капка в 2-3 литра вода. “Нека всеки реши дали това е малко или доста. Зависи от капката доста ли е. Ако капката е с мастило, цялата вода ще посинее. Но тук не приказваме за такава токсичност. Проблемът би пристигнал, в случай че има повреда в Запорожката АЕЦ ”, сподели той.

Случилото се след гърмежа на язовира специалистът дефинира като голяма злополука, с древен размери. Земята там няма да може да се употребява за земеделие с десетилетия. Водата няма да се употребява за пиянство и за напояване. Залети са голямо количество домове и места. “Грийнпийс ” пресмята сериозните обекти - има два теца залети, да вземем за пример. Множество хранилища за изкуствени торове, а вероянто и за пестициди, т.е., и неразрешени остарели пестициди, които са извънредно токсични и всичко това идва насам.



Но занапред ще се проучва какво тъкмо идва до нас, изясни Панчев.

“Трябва, като приказваме за Черно море, да върнем малко по-назад. В последните десетилетия морето е в по-добра кондиция в сравнение с последните години. Дунав дълги години е бил помийна яма на Европа. Сега след вложенията на Европейски Съюз в пречиствателни станции, е една много чиста река. Двете най-големи реки, които се вливат в Черно море, са Дунав и Днепър. Проблемите на Черно море не са от 6 юни, те са остарели проблеми ”, заключи специалистът.

Снимки: Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР