Панама критикува Колумбия, че не помага да спре рекордния поток от мигранти през Дариен Гап

...
Върховният имиграционен служител на Панама критикува Колумбия, заявявайки, че тя
Коментари Харесай

Върховният имиграционен служител на Панама критикува Колумбия, заявявайки, че тя не помага за забавянето на рекордния поток от мигранти през опасната джунгла на пропастта Дариен

От Асошиейтед прес, 6 август 2023 г., 23:44 ч. Имиграционният служител нападна Колумбия в неделя, заявявайки, че това не помага да се забави рекордният поток от мигранти през опасната джунгла на Дариен празнина.

Директорът на имиграционната служба Самира Гозейн каза, че през последните дни между 2600 и 2800 мигранти на ден са преминавали през пролуката, която свързва Северна и Южна Америка. През 2022 г. средно около 700 мигранти на ден преминават през безпътния регион.

През април Съединените щати, Панама и Колумбия се споразумяха да се опитат да се справят с каналите за контрабанда, които прекарват мигранти през пропастта.

Но Гозейн каза, че е имало липса на споделяне на информация и съвместни действия от страна на Колумбия.

„За съжаление , не успяхме да постигнем никакво споразумение с Колумбия, която продължава безразборно да ни изпраща не само хора от други страни, но и колумбийци“, добави тя.

Нямаше незабавна реакция от колумбийското правителство.

Съвместно изявление, издадено след априлското споразумение, гласи, че САЩ, Панама и Колумбия ще предложат „нови законни и гъвкави пътища за десетки хиляди мигранти и бежанци като алтернатива на незаконната миграция.“

Те също обещаха инвестиции за намаляване на бедността и създаване на работни места в колумбийските и панамските гранични общности, вероятно така че по-малко хора работят за контрабанда на мигранти.

Броят на мигрантите, пресичащи пропастта Дариен, нарасна до почти 250 000 през първите седем месеца на 2023 г., надминавайки броя, преминал през цялата 2022 г. Организацията на обединените нации прогнозира, че ако темпото се запази, до края на годината до 400 000 може да преодолеят разликата.

Мигранти от Южна Америка — главно венецуелци — използват пропастта Дариен, за да пътуват по суша през Централна Америка и да се отправят към югозападната граница на САЩ. Но множество хора от други места, включително Африка и Азия, пътуват до Южна Америка, за да използват и празнината.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР