Панаир в Разград, разположен на метри от зоокъта в града,

...
Панаир в Разград, разположен на метри от зоокъта в града,
Коментари Харесай

Панаир в Разград стресира животните в зоокъта, лъвовете стъпкали три от малките си

Панаир в Разград, ситуиран на метри от зоокъта в града, докара до гибелта на едно малко лъвче, а други две се лекуват в болница в София. Според ветеринарите точно шумът и стресовите фактори от панаира са довели до случката.

Лъвчетата Масуд и Тереза сега се намират във ветеринарна клиника в София, където за тях се грижат към този момент две седмици.

Едното лъвче е в по-стабилно положение, само че другото е рисково – то няма сукателен инстикт и се постанова да бъде хранено със сонда.

Двете лъвчета идват във ветеринарната клиника след сигнал от клиент на зоокъта в Разград, че новородените животни са в риск. На метри от клетките на лъвовете е ситуиран панаир, като събитието съответствува с момента, в който една от лъвиците ражда три дребни.

Майката изоставя дребните си и те безусловно са стъпкани от възрастните лъвове, като единствено две оцеляват.

Ветеринарите са безапелационни, че е неприемливо животните да се гледат на място, където се организират мероприятия със мощен звук и стресови фактори. „ Те живеят в условия под всякаква критика”, безапелационна е Марина Иванова от организацията „ Четири лапи”.

Лицензът на зоопарка в Разград е изминал още през 2014 година Според общината проблем с изискванията на животните няма, нито панаирът е повлиял на държанието им.

В момента се приготвя документите за нова процедура по лицензиране на зоокъта в града, а Министерство на околната среда и водите стартира инспекция по случая. Проверка на районната екоинспекция обаче посочила, че липсват благоприятни условия за развъждане на поколение. Въпреки това – държавните институции нямат пълномощия да лимитират размножаването на лъвовете в Разград.

Съдбата на Масуд и Тереза е под въпрос, тъй като след стабилизирането им в клиниката в София, те ще се върнат на притежателя в Разград.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР