Панагюрското златно съкровище е една от гордостите, прославила страната ни

...
Панагюрското златно съкровище е една от гордостите, прославила страната ни
Коментари Харесай

Панагюрското златно съкровище - част от изложба в Британския музей

Панагюрското златно богатство е една от гордостите, популяризирала страната ни по света. И тъкмо тази наша горделивост напълно скоро следва да посети Англия, където ще бъде част от изложбата " Лукс и власт: Персия до Гърция ".
 Розетски камък, присъединяване му в изложбата Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt и преместването му в Англия
Розетският камък - 200 години по-късно

Какво се случва с античната находка, с която човечеството разшифрова йероглифите

Изложбата, която ще бъде ситуирана в Британския музей, цели да показа връзката сред упадъка и властта в Близкия изток и Югоизточна Европа сред 550-30 година пр.н.е.

Посетителите ще имат опция да обиколят стаи, в които да прегледат редки, скъпоценни метали, бижута и камъни от предишното. Тези скъпи съкровища обаче са доста повече от просто знак на благосъстояние - те символизират статута на властните за времето си притежатели.

Изложбата ще включва богато украсени златни съдове, сребърни персийски чаши за вино и златни венци. Освен Панагюрското златно богатство, намерено инцидентно от трима братя през 1949 година, което съставлява златна сбирка от съдове, употребявани като параден сервиз от тракийския държател Севт III, ще бъдат показани и предмети от Британския музей. Сред тях ще са позлатен сребърен ритон, употребен за пиянство и наливане и завършен като грифон.

Изложбата цели да покаже по какъв начин ранна Атина, макар че жигосва персийската просвета като упадъчна, ѝ подражава и включва персийския разкош в личната си просвета. Грънчарски ритон, направен като лъвска глава, е доказателство, че Древна Гърция употребява стилове и благородни метали от персийския двор, написа Tatler.

" Лукс и власт: Персия до Гърция " дава удивителна опция да разгледаме методите, по които луксът повлиява на политическата власт в Персия и Гърция. Изложбата изследва хората от предишното и техния метод на живот - от висшия хайлайф на персийския двор до елементарните жители ", споделя шефът на Британския музей Хартвиг Фишер.

" Традиционно гледаме на персите и тяхната явно " декадентска " обич към лукса през очите на враговете им - гърците. Тази галерия е късмет да надникнем оттатък тези пристрастни разкази и да разберем по какъв начин персите са употребявали лукса като политически инструмент в една обширна и комплицирана империя ", споделя различен представител на Британския музей.
 Лора Йънг, Секст Помпей и бюстът на повече от 2000 години за 35 $
Колко коства светиня на повече от 2000 години

Американката, която си купи бюст на хиляди години за смешни пари

" Лукс и власт: Персия до Гърция " от 4 май в Британския музей
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР