Паметта на жертвите на комунистическия режим, загинали в концентрационния лагер

...
Паметта на жертвите на комунистическия режим, загинали в концентрационния лагер
Коментари Харесай

В памет на жертвите на комунизма - шествие до бившия трудов лагер Слънчев бряг

Паметта на жертвите на комунистическия режим, починали в концентрационния лагер край Ловеч, беше почетена през днешния ден.

Техните близки са възмутени, че няма осъдени за закононарушенията на режима и за гибелта на хората, заточени в кариерата.

155 души са изгубили живота си в лагера, цинично наименуван от властническата власт " Слънчев бряг ".

Наследници на някогашни лагерници и жители уважиха почтените жертви на комунистическия гнет. Според тях виновниците за жестокостите, осъществявани в комунистическите лагери, са останали ненаказани.

" България е единствената, в която нямаше наказание и по-късно амнистия. За всичко, което се е случило. И това ни пречи да вървим напред ", съобщи Радина Цачева.

" Преди доста години татко ми е бил тук и всяка година пристигам. Ужаси единствено ми е казвал. Знаят такива, като мен, аз съм на 85 години ", добави Никодим Янушев.

" Тук приказваме за лагеристи, които са пратени тук без съд и присъда, единствено по административно решение. И в действителност това е беззаконие. Във всяко едно общество безправието ражда демони. Трябва да се знае, с цел да не се позволява ", сподели още Людмила Брънекова.

Лагерът " Слънчев бряг " е бил основан през 1959 година след закриването на този в Белене. За трите години през пандиза са минали над 1500 души.

До закриването му при започване на април 1962 година. 155 души са убити или са умряли от изтезания и непостижим труд.

Автор: Дарина Найденова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР