Паметта на Христовия предтеча Йоан Кръстител се чества няколко пъти

...
Паметта на Христовия предтеча Йоан Кръстител се чества няколко пъти
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Йоан Предтеча и на света Раиса


Паметта на Христовия предтеча Йоан Кръстител се празнува няколко пъти през годината. Днес се отбелязва зачеването му, т.е. осъществяването на пророчеството, което Божи ангел съобщил на духовник Захария. За това споделя Евангелието съгласно Лука.

Юдейският духовник Захария и жена му Елисавета били праведни хора, само че нямали деца и десетилетия наред живеели с вярата за рожба. Те желали да се избавят и от укора на обществото, че бездетството им е наказване за техни скрити грехове. Вече били в преклонна възраст, само че Бог се смилил над тях и им дал наследник, който съгласно пророчеството ще бъде популярен пред Господа и ще се извърши с Дух Свети още от утробата на майка си. Мнозина ще обърне към Бога и ще върви пред Него, та да подготви за Господ народ идеален. Тъй като евангелист Лука показва шестмесечна разлика сред предсказанията за раждането на Йоан Предтеча и на Иисус Христос, в църковния календар тези събития са ситуирани в същата поредност: първо през днешния ден се празнува зачеването на Йоан Предтеча, а на 25 март - зачеването на Иисус Христос; по този начин се празнува и раждането им през шест месеца.

Света Раиса била родена в Египет, татко й се казвал Петър. Млада се обрекла на девство и живяла съгласно Христовия закон в нравствена непорочност, религия в Бога, вяра за безконечния живот и обич към Бога и хората. Когато един път отишла при извора, с цел да донесе вода, тя видяла голям брой християни, които по заповед на владетеля Лукиан били оковани и водени на мъчения, тъй като не желаели да се покланят на идолите. Тогава Раиса също се включила и се смесила с тълпата. Тъмничарят я посъветвал да се отдалечи, с цел да не изгуби живота си дружно с другите. Раиса освен не си тръгнала, само че самоуверено изповядала вярата си. Веднага почнали да я изтезават извънредно и най-после я обезглавили. Това станало през 308 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР