Паметниците от съветско и царско време са теми на конфликт

...
Паметниците от съветско и царско време са теми на конфликт
Коментари Харесай

Арх. Любо Георгиев: Трябва да създадем споделено поле на разговори, свързано с паметниците у нас

Паметниците от руско и царско време са тематики на спор -  би трябвало да се търсят допирните точки. Имаме тотална дезинформация - всеки тръби своята версия на нещата. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  арх. Любо Георгиев от " Екипът на София “.

Той даде като образци: " Фашизмът е неприятна тирания, която е довела до ужасни неща и закононарушения против човечеството, това, че да вземем за пример комунизмът по метода, по който е осъществен, не идеалът за комунизъм, а по методът, по който е осъществен в България, е наложен и е бил една тирания навън, от Съветския съюз. Трябва да намерим допирните си точки и от там да стартираме да разширяваме тези дребни острови на консенсус в морето на спор. Това споделено поле на диалог би трябвало да бъде захранвано от информация. Тук е ролята на обществената власт, изключително локалната, тъй като става въпрос за градска среда и прекарването. Да се изкара на напред във времето цялата история към мястото, съответно за паметника за Съветската войска - какво е имало там, каква е тази Княжеска градина, по какъв начин е основана, пък зоологическата градина преди този момент, по какъв начин е основан паметникът, какъв брой, какви състезания е имало, кой е платил за него, по какъв начин са основани фигурите, ролята на скулптурите и всичко останало ", обърна внимание арх. Георгиев.

По думите му има голямо количество материали, които са незнайни:  " Те са забавни, демонстрират какъв брой пластове и пластове има съответно в тази история, и това ще ни накара да си отворим очите за доста неща, а не да сме моно – черно и бели. Всъщност животът в никакъв случай не е черно-бял, има много нюанси на сиво.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР