Паметникът на цар Освободител - Александър II на хълм Бунарджика

...
Паметникът на цар Освободител - Александър II на хълм Бунарджика
Коментари Харесай

Паметникът Цар Освободител в Пловдив осъмна с надпис българофоб

Паметникът на цар Освободител - Александър II на рид Бунарджика е осъмнал с надпис " българофоб ", изписан с алена багра върху плочата на монумента.
Още по темата
Екип на " Чистота " съумя да отстрани надписа съвсем незабавно след появяването му.

Директорът на общинското дружество Димитър Георгиев приканва жителите да показват своята позиция по различен метод, а не посредством драсканици.

Руският монумент в Пловдив е първият в България за Руско-турската освободителна война. Той е посветен на съветския цар Александър II и на войските, освободили града на 4/16 януари 1878 година Монументът се издига на хълма Бунарджика. Изграден е през 1881 година по план на проектант Вокар.

След 1888 година се утвърждава традицията честванията на Трети март да се организират пред Паметника на освободителите. В средата на 30-те години, по предложение на кмета на Пловдив Божидар Здравков, Бунарджикът е преименуван на " Хълм на освободителите ".

Паметникът е построен от 21 реда гранитни блокове. Върху монумента са изписани всички военни елементи, взели присъединяване в борбата за освобождението на Пловдив през януари 1878 година

След началото на войната в Украйна, съветските монументи у нас стават все по-често обект на похищения, зачестиха и предложенията за техните премахвания. Само преди дни в Общинския съвет в Бургас беше входирано предложение за унищожаване на 18-метровият монумент, по-известен като " Альошата ", издигнат през 50-те години на предишния век и отдаден на Втората международна война.

От " Демократична България " също приканиха с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и ръководителя на комисията по просвета Малина Едрева от ГЕРБ да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на руската войска. Монументът неведнъж бе заливан с багра и изрисуван от поддръжници на концепцията, че мястото му не е в центъра на столицата.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР