Паметникът на съветския маршал Иван Конев, който през април бе

...
Паметникът на съветския маршал Иван Конев, който през април бе
Коментари Харесай

Лавров настоя паметникът на маршал Конев в Прага да бъде възстановен

Паметникът на руския маршал Иван Конев, който през април бе свален от фундамент в Чехия с решение на локалните управляващи в шести регион на Прага, би трябвало да бъде възобновен според отговорностите на чешката страна по взаимния контракт за другарски връзки, сподели през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров  Сергей Лавров Сергей Викторович Лавров е съветски посланик, като от 2004 година е министър на външните работи, представен от ТАСС.

В изявлението си за съветския медиен холдинг РБК той означи, че съгласно контракта Чехия е длъжна да подсигурява запазването и достъпа до воинските гробове и монументи. "В случая с паметника на маршал Конев, несъмнено, това обвързване на Чехия бе най-грубо нарушено ", сподели съветският външен министър.

Русия е подготвяла нападение против кмет на европейска столица?

Лавров заяви, че чешкото външно министерство е изразило подготвеност за съвещания с Русия по уреждането на противоречивите въпроси в двустранните връзки, в това число и за запазването на историческите и военните монументи. На тези съвещания ще бъде изработен обзор по какъв начин се извършва договорът за другарски връзки и съдействие сред двете страни от 1993 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

"Смятам, че нашите чешки сътрудници на идните съвещания ще би трябвало да дадат доста съществени пояснения. И да ни кажат по какъв начин считат да поправят тази обстановка, тъй като задължението си остава и паметникът би трябвало да бъде възобновен ", уточни съветският външен министър.

Лавров сподели, че счита за детинско обяснението на обстановката от чешка страна, че паметникът е благосъстоятелност на регион Прага-6 и че чешкото външно министерство не е притежател на мемориала. Според него задължението за запазването на този монумент лежи на плещите на чешката страна. "Още повече, че до последно време ние знаехме - и чешката страна потвърждаваше това пред нас, че паметникът е вписан в регистрите на чешкото министерство на защитата ", акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР