Паметникът на съветската армия в София се оказа боядисан с

...
Паметникът на съветската армия в София се оказа боядисан с
Коментари Харесай

Паметникът на съветската армия осъмна боядисан навръх 9 май 

Паметникът на руската войска в София се оказа оцветен с алена багра, както и с цветовете на знамето на Украйна, точно на 9 май, когато Русия чества Деня на успеха над нацистка Германия, а Европейският съюз празнува Деня на Европа във връзка края на Втората международна война.

Заради съветската инвазия в Украйна и зачестилите конфликти сред последователи на проруската партия “Възраждане ” и поддръжници на украинската опозиция регионът на монумента беше подложен под засилена полицейска защита.

Мотористи и членове на проруски паравоенни формирования даже оповестиха, че непрекъснато ще пазят паметника от похищения в навечерието на 9 май.

Въпреки това в понеделник той осъмна със задраскан с червен спрей надпис “На руската войска освободителка ”. Освен това на гърдите на женската фигура на върха на монумента личат следи от синя и жълта багра - цветовете на украинското знаме.

Отбелязването на 9 май в София всяка година провокира спорни реакции измежду българското общество, само че тази година опълчването е изключително мощно поради войната в Украйна.

По тази привина приканиха през уикенда Столичната община да забрани тазгодишното шествия на така наречен “Безсмъртен полк ”.

В България за първи път то се организира през 2016 година, а в Русия - през 2012 година Обикновено на тези шествия се носят флагове на Русия и Съюз на съветските социалистически републики, както и фотоси на починали съветски бойци във Втората международна война.

Успоредно с тази демонстрация в понеделник в София е плануван и, който се провежда от хората, провели няколко демонстрации в поддръжка на Украйна през последните седмици. Те стачкуват против опитите на Русия “да изнудва България ” посредством прекъсването на газовите доставки за страната в края на април.

“На този декор про-руските лобита в България ще изискат от нас да се отдадем на лицемерни празненства по случай Деня на успеха на Русия над фашистка Германия. Няма да го създадем, тъй като през днешния ден фашизмът е в Русия на Путин ”, пишат уредниците на събитието.

Очаквайте детайлности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР