Паметникът на Съветската армия в София от днес се охранява

...
Паметникът на Съветската армия в София от днес се охранява
Коментари Харесай

Мая Манолова и Левицата с палатков лагер срещу демонтирането на Паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската войска в София от през днешния ден се охранява от палатков лагер. Акцията е на обединяване " Левицата ". Очаква се и проява на " Възраждане ", откъдето настояват, че през днешния ден ще бъде изработен първи опит за демонтирането му. Докъде е процедурата по премахването му, ревизира Виолета Русенова.

След дадената зелена светлина за премахването на Паметника на Съветската войска, с което би трябвало да се заеме регионалната администрация, нов дом за паметника още няма. Няма и план какъв брой ще коства това. Музеят на социалистическото изкуство, където общината предлага да бъде изместен, е стеснен за монумента, огромен съвсем колкото 4-етажна постройка. В това са се убедили персонално регионалният шеф и шефът на Националната изложба.

" Разгледахме градинката и се убедихме, че би трябвало да се създадат някакви изследвания преди да се взимат тези решения. Това са големи детайли, централната фигура е 12 метра, тя не може да се реалокира е по този начин, това не е ваза за пренасяне ", съобщи Ярослава Бубнова, шеф на Националната изложба.

Не е ясно и какво е техническото положение на обекта.

" Първо - това е бронз, задоволително скъп материал, второ - тези фигури са отдавна навън и сигурно имат недостатъци по себе си. Авторите на тези статуи са най-известните български създатели. Според мен би било немарливост на нашето време тези неща просто да изчезнат и да се изхвърлят ", съобщи Ярослава Бубнова.

Областният шеф е изискал от общината проекта за преместването на монумента, направен още през 90-те години. На място, с цел да го пазят, от Левицата издигнаха и 24-часов палатков лагер.

" Да защитим паметника против жалката война, която десницата води в навечерието на локалните избори среу паметника и българската история, против хора, които нямат причини. В доста европейски столици - Виена, Берин, Румъния, Чехия, има монументи на Червената войска ", съобщи Мая Манолова.

Столичната община пък ще разгласи конкурс за това какво да има в Княжеската градина.

" Ние сме упълномощили на основния проектант да разгласи интернационален конкурс, с цел да може жителите на София да решат съгласно предложенията, които ще получим от най-хубавите архитекти в света, в какво да се трансформира това пространство ", сподели Георги Георгиев, ръководител на Столичен общински съвет.

Вече обаче е ясно, че собствеността на паметника няма да се трансферира на общината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР