Паметникът на съветската армия в София няма да бъде премахнат

...
Паметникът на съветската армия в София няма да бъде премахнат
Коментари Харесай

ПСА остава в Княжеската градина поне до Нова година: Областният управител на София

Паметникът на руската войска в София няма да бъде отстранен най-малко до края на годината, предадоха от OFFNews.

Областната администрация не може да се ангажира с съответен период за завършване на плана в границите на тази година, оповестяват от екипа на Вяра Тодева, регионален шеф на София от месец.

След питане от Националната изложба обяснили, че вероятно експониране на детайли от монумента в Музея за изкуството от интервала на социализма ще е допустимо след правенето на голям брой спомагателни експертни оценки и разбори. Необходим е геофизически и геологически разбор на терена и подземната му част, с цел да се реши дали монументът може да бъде устойчиво подложен. Необходим е и инженерен план. По данни от Националната изложба, все още не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които наложително би трябвало да участват в плановата документи за построяването на Паметника на Съветската войска.

Тази документи беше изискана от Столичната община. От получения отговор излиза наяве, че нужните бумаги не са открити " след осъществена служебна инспекция в механически списък на направление " Архитектура и градоустройство ", както и че има позволена процедура по възобновяване им, изясняват от регионалната администрация. Обърнато е и внимание на издадената заповед на основния проектант на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничението на достъпа до обекта.

Спазвайки прецизно буквата на закона, както и поетите задължения пред жителите на града, регионалният шеф на област София госпожа Вяра Тодева подхваща нужните дейности за възобновяване на плановата документи на Паметника, както и за проучване на опцията скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната изложба.

През март тази година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде изместен и експониран в музей, като разпореди на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска това от страната. На 2 август Министерският съвет промени статута на ПСА от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна. Така ръководството на паметника се дава напълно на регионалния шеф на София град Вяра Тодева.

От Левицата! построиха палатков лагер пред паметника, с цел да го пазят. Българска социалистическа партия и Възраждане оповестиха подготвеност да се причислят към защитата.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР