Паметникът на Съветската армия в София е символ на един

...
Паметникът на Съветската армия в София е символ на един
Коментари Харесай

Арх. Любо Георгиев: Паметникът на Съветската армия в София е символ на един много травматичен период в българската история

Паметникът на Съветската войска в София е знак на един доста травматичен интервал в българската история. Не бива той да се заличава, все едно че не е бил, тъй като това ни излага на риска той да се повтори. Той би трябвало да бъде предмет на осмисляне и непрекъснато увещание, че е имало такива тежки интервали в българската история. Това сподели арх. Любо Георгиев – началник на " Екипа на София “ в предаването " Денят на фокус "  по Радио " Фокус ".  

Според него статуите и барелефите могат да бъдат демонтирани от паметника и конфигурирани в добре осмислена комбинация на място в Княжевската градина, като към тях се развие цялата история към Втората международна война. " Да стане нещо като открит музей. Богатството на тази история би трябвало да бъде разказано “, съобщи арх. Георгиев.  

Публичните институции съгласно него би трябвало да имат медиаторска функционалност сред полюсните групи в обществото, което значи те да работят с сложни тематики като предишното, войните, тоталитарния режим, репресиите. " Това е значимо от позиция на постигането на някакъв консенсус по избрани точки в обществото. Ако се остави сами да се разберем, то тогава по-скоро ще се скараме. Затова е нужна медиаторската, координаторската функционалност на институциите – в тази ситуация общината “, уточни арх. Георгиев.  

Паметникът на Светската войска към момента не е история, съобщи от своя страна финансистът и политик Мартин Заимов. По думите му той е илюстрация на темповете, с които се развива страната и обществото ни. " Този монумент, парадоксално, към този момент не е даже толкоз знак на насилничеството на комунизма и на Съветската войска, а на нашето безучастие “, разяснява той.  

Той акцентира, че хората, свързани с този интервал, към момента имат мощно наличие в българския публичен и политически живот и това е повода все още той да остава в сянка.  

" Срамно е това, че толкоз години по-късно трябваше съветското общество да извърши чудовищните неща, които извърши през последната година, с цел да можем ние да се събудим “, разяснява Заимов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР