Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като

...
Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като
Коментари Харесай

ИБ на БСП – София: Войната срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на Втората световна война

Паметникът на Съветската войска ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората международна война. Ще се резервира и като спомен за тези безчовечен беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И поради които човечеството постоянно би трябвало да внимава! Това се споделя в позиция на Изпълнителното бюро на Софийската организация на Българска социалистическа партия.

Ето и цялостният текст на документа:

ПОЗИЦИЯ

на

Изпълнителното бюро на Софийската организация на Българска социалистическа партия

Ние, социалистите от София, още веднъж удостоверяваме нашата безапелационна позиция, че водената в продължение на три десетилетия нападателна война против Паметника на Съветската войска е път към давност на най-мрачните времена от ХХ век – Втората международна война! Път към давност на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към давност на решаващия принос на съветския народ и народите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики – над 27 благ. жертви – за успеха във Втората международна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!

След неуспеха на ликвидационните викове на незначителна група от гневни русофоби, през днешния ден се повдига въпросът за премахването на Паметника на Съветската войска! Повдига се от кмета на регион Средец, Трайчо Трайков, макар че господин кметът добре знае, че тематиката е отвън неговата подготвеност. И все пак той си позволява да подхваща акции и да постанова решения, целящи да ерозират българо-руските връзки. И то в миг, когато страната се ръководи от съдружен кабинет, в който идеологическите разлики и оценки за предишното са оставени встрани, с цел да се работи в името на България.

Ще напомним за следващ път, че издигнатият през 1954 година Паметник на Съветската войска съставлява висок образец за синтез на изкуствата. В неговия строеж и оформяне е вложена съзидателната сила на огромни български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този монумент е предпазен с редица интернационалните и национални документи. Защитават го Европейската културна спогодба, Европейската харта за архитектурно завещание, Конвенцията за опазване на архитектурното завещание на Европа, Договорът за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация от 1992 година, Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 година, Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за ръководство и прилагане на парка и Паметника на Съветската войска от 2006 година, подписан от кмета на София Бойко Борисов и регионалния шеф Тодор Модев и т. н.

И дано е ясно: Паметникът на Съветската войска ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората международна война. Ще се резервира и като спомен за тези безчовечен беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И поради които човечеството постоянно би трябвало да внимава!

А на кмета Трайков може единствено да кажем: „ Обущарю, не по-високо от обувката! “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР