Паметникът на Съветската армия ще бъде обезопасен с допълнителна ограда

...
Паметникът на Съветската армия ще бъде обезопасен с допълнителна ограда
Коментари Харесай

Слагат допълнителна ограда на МОЧА. Трябва му спешен демонтаж заради пукнатини и „бронзова болест“

Паметникът на Съветската войска ще бъде обезопасен с спомагателна ограда в границите на днешния ден, излиза наяве от известие на регионалния шеф на София-град Вяра Тодева, оповестено на интернет уеб страницата на регионалната администрация.

В известието са дадени и заключенията от експертното мнение за положението на МОЧА, която демонстрира потребност от незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители, сигнализират от регионалната администрация.

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.

През август МОЧА беше защитаван от представители на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Имаше и палатков лагер. Те се зарекоха, че в случай че стартира отстраняваме ще реагират незабавно

„ Това за нас е доста, доста дебела алена линия. Вие знаете през годините какъв брой пъти сме пазили този монумент от похищения и освен този, изобщо всички монументи “, сподели Иван Таков - ръководител на БСП-София.

„ Към момента няма процедура за премахването и сега ревизираме, само че паметникът е в общия организационен проект на София, тъй че не мисля, че толкоз елементарно може да бъде отстранен този монумент. По-скоро някои хора се пробват да си вършат пиар на гърба на паметника, надлежно пък ние, в случай че някой тръгне да го отстранява, ще реагираме незабавно “, разяснява Деян Николов - ръководител на „ Възраждане “-София.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР