Паметникът на Съветската армия може да бъде преместен на части,

...
Паметникът на Съветската армия може да бъде преместен на части,
Коментари Харесай

Демонтажът на Паметника на Съветската армия: Може да бъде преместен на части, смятат архитекти


Паметникът на Съветската войска може да бъде изместен на части, това считат експерти. От регионалната администрация към този момент резервират безмълвие за ориста на монумента.

Монументът в сърцето на София съставлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна комбинация - руски боец, български служащ и майка с дете. Според решението на общинарите паметникът би трябвало да бъде изместен от страната. Кога и по какъв начин - още не е ясно.

Снимка: Редакторски екип


„ Идеята и задачата пред регионалната администрация е да бъдат преместени в музея за тоталитарно изкуство или на друго място “, разяснява арх. Борислав Игнатов, ръководител Управителния съвет на Камарата на архитектите в България и общински консултант в СОС.

Част от плочите на монумента се разрушават, други са счупени.

„ Според градивното проучване, правено през последните години, има подозрения, че вътре структурата не е задоволително добра. Общата концепция е мястото да бъде разчистено, гранитните плочи могат да бъдат демонтирани една по една, да бъдат непокътнати или употребявани за друго, а бетонната структура да бъде отстранена “, добави той.

Преди 33 години петолъчката, знак на комунистическата идеология, е свалена от върха на някогашния Партиен дом. Днес тя се съхранява в Музея на социалистическото изкуство.

Снимка: Редакторски екип


Монументи на руската войска има и в други градове в Европа. В Берлин те са 12, а страната с най-вече сходни монументи е Унгария, където Статуята на свободата в Будапеща към този момент е превърната в мемориал на жертвите за независимостта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР