,,Паметникът на Съветската армия е едно бостанско плашило. Вместо да

...
,,Паметникът на Съветската армия е едно бостанско плашило. Вместо да
Коментари Харесай

Юри Попниколов: ПСА е бостанско плашило, но не плашеше гаргите, а размахваше шмайзер, за да всее страх


,,Паметникът на Съветската войска е едно бостанско чучело. Вместо да плачат, комунистите да си посипят главите с пепел, тъй като те са международни първенци по побутване на монументи.``

Това съобщи Юри Попниколов, ръководител на управителния съвет на гражданското съдружие „ Горна Джумая “.

Това е сдружението, сложило си амбициозната задача да възвърне мемориала на незнайния македонски въстаник в Горна Джумая, през днешния ден Благоевград, съборен през 1947 година.

,,Като просрочен дефинира Попниколов демонтажът на ПСА в София. „ Образно казано той е бостанско чучело, само че не плаши гаргите, а размахвайки шмайзера съветският боец желае да всее боязън, показвайки какво би станало, в случай че някой се възпротиви на руската войска, както стана в Унгария и Чехословакия “, счита Попниколов.

„ Това не е монумент на освободителите, а на войска, която окупира България. Тук не е погубен нито един съветски боец, български патрон не е изстрелян против руската войска “, безапелационен е Попниколов и дефинира като комичен рев съпротивлението на преименувани някогашни комунисти, които цитират Христо Ботев.

За мемориала в сегашен Благоевград и неговата едвам 14-годишна история на битие Попниколов споделя:

„ Паметникът на незнайния македонски въстаник е открит 1933 година във връзка 30-годишнината на Илинденското въстание, той не е монумент, а мемориал на починалите за свободата на Македония. По исторически данни те са сред 100 и 200 хиляди, освен четници, само че и на починалите елементарни хора, бягали от турците, с цел да се спасят в родината майка България “.

„ Заради тези починали за Македония този монумент би трябвало да го има, само че тук въпросът опира по какъв начин да бъде възобновен този мемориал, опустошен през 1947 година поради негласното съглашение сред Тито и Сталин нищо българско да не остане в Македония, с цел да бъдат по-лесно асимилирани “, напомня Попниколов.

Според него, единствено година по-рано е опустошен и паметникът на Тодор Александров в Кюстендил. За това събарянето на мемориала на македонския въстаник в Благоевград не е казус.

„ Само да вметна и да кажа, че на мемориала на Ботевите четници на Околчица замениха кръста със звезда, каква е тя, да не би да е „ Витлеемска “? Ами мемориалът на починалите във войните, който бе пред настоящето НДК? “, попита Попниколов.

Според него документите за възобновяване на мемориала на незнайния македонски въстаник са на край, издадени са всички позволения, чакат към този момент два месеца един финален документ от Министерството на културата, който се бавел поради бюрокрацията.

„ След разрешителните следва същинската част за възобновяване – събирането на средства, самият аз не съм вярвал, че това ще бъде толкоз мъчно. Мемориалът ще коства 200 000 лв. и тези пари би трябвало да бъдат събрани. Решили сме да ги събираме от дарения. Надявам се българите, джумайците и благоевградчани да отворят сърцата си, с цел да съберем тези по този начин нужни пари “, приканва ръководителят на гражданско съдружие „ Горна Джумая “.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР