Паметникът на Съветската армия е държавна собственост. Като собственик държавата

...
Паметникът на Съветската армия е държавна собственост. Като собственик държавата
Коментари Харесай

ГЕРБ: Паметникът на Съветската армия е държавен, общината не може да го махне

Паметникът на Съветската войска е държавна благосъстоятелност. Като притежател страната може да реши дали да го отстрани, реалокира или по различен метод да се разпореди с него.

Това сподели ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на ексклузивен брифинг, откакто преместването на монумента от Княжеската градина в музей не бе позволено за разглеждане на сесията на Столичния общински съвет.

Георгиев сподели решението на СОС от 1993 година за унищожаване на паметника и добави, че то в никакъв случай не е отменяно и е влезнало в законна мощ. То е доказано и със правосъдно решение от Върховния административен съд отпреди 11 години.

Ние, от Столичния общински съвет, като институция, като орган на локално самоуправление, не можем да подскачаме по всяко предложение, което опонира на закона. Има политическа воля и тя е ясно изразена. Има юридически път, който би трябвало да бъде спазен. Няма по какъв начин Столична община да каже на жителите какво да вършат със личното си жилище, по този начин и страната би трябвало сама да се разпореди със своя парцел и своите активи, уточни още Георгиев.

Очаквахме от кмета на регион Средец господин Трайчо Трайков да внесе проект за сигурност и ръководство на отпадъците. Нещо, което притежателят на паметника би трябвало да предложи, а кметът да развие, с цел да може да бъде обезопасено всичко, обвързвано с демонтажа. Истината обаче е, че господин Трайков явно не се е справил, истината е, че те имат съдружно неразбирателство. Днес виждаме по какъв начин топката още веднъж се трансферира на СОС, съобщи от своя страна ръководителят на Комисията по обучение и просвета към СОС Малина Едрева.

Тя добави, че още през есента на 2020 година е поискала дружно с ръководителя на Комисията по архитектура тогава мнението на страната в лицето на Министерство на културата, само че отговор по този начин и не е получен.

Има в допълнение писмо, което изпратихме през юни месец на 2021 година, също няма отговор. Изпратих входящите номера на тези писма и на господин Лалов, и на господин Трайков да спомагат в този момент, освен това държавно управление, ние да получим мнение. Няма такова. Не зная къде и на кого трансферират горещия картоф, само че сигурно те не се оправят с работата си, безапелационна бе Едрева.

От своя страна зам.-кметът на София Мирослав Боршош помоли всички въпроси по отношение на преместването на паметника да се насочат към четирима души: Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов.

Единствените, които могат да реалокират паметника, са те и ръководещата коалиция. Всички въпроси, свързани с неговото бъдеще, отправяйте към тях, сподели още Боршош.

Във брифинга взе присъединяване и зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който съобщи: Не може съдружните сътрудници на Демократична България, а точно същата тази алена партия, представлявана от някогашната комунистическа партия, да търсят сметка на Общинския съвет за какво паметникът към момента не е отстранен. Да си питат съдружните сътрудници, да си питат премиера Кирил Петков, да попитат за мнение президента Румен Радев, който щеше да върви на церемониал на съветската войска на Червения площад.

Г-н Радев обича да взема мнение по всевъзможни въпроси, Демократична България коленичи пред него, клеча пред президенството, в този момент да го пита за мнение, сподели Митов и добави:

Не може съдружните сътрудници на същата тая Червена войска да питат нас за какво паметникът не е отстранен. По всичко проличава и юридически, и фактологично, че въпросният проблем зависи от държавното управление.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР