Паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина,

...
Паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина,
Коментари Харесай

Паметникът на съветската армия да бъде преместен, прие общинска комисия

Паметникът на руската войска да бъде изместен от Княжеската градина, реши през днешния ден общинската комисия по обучение и просвета. При гласуването нямаше срещу, единствено Вътрешна македонска революционна организация беше въздържал се, а представителите на Българска социалистическа партия преди този момент демонстративно напуснаха залата.

Докладът с предлагането е импортиран от " Демократична България на 26 март 2020 година и от този момент чака да бъде позволен за разглеждане. След като Бойко Борисов във връзка една година от началото на войната в Украйна зна 24 февруари съобщи, че монументът би трябвало да се махне, групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет се зае с казуса. Миналата седмица на председателски съвет, където се взема решение кои отчети да се придвижат за разискване в комисиите, за първи път този отчет е включен в дневния ред. " Председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи отчета ни, а преди този момент няколко пъти съм го питала за какво не се преглежда и не получавах отговор ", изясни Грети Стефанова, ръководител на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС).

В отчета се предлага кметът на София да изиска от страната да реалокира " монумента " Паметник на Съветската войска " (държавна благосъстоятелност според Акт за държавна благосъстоятелност от 1947 г.), като не се указва тъкмо къде. Идеята е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, само че без паметника. Самият монумент е държавна благосъстоятелност, само че е в аграрен парцел, обществена общинска благосъстоятелност, според акт от 25 септември 2012 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР