Паметникът на Христо Ботев в Морската градина на Варна е

...
Паметникът на Христо Ботев в Морската градина на Варна е
Коментари Харесай

Стара Варна: Какво се крие зад историята на паметника на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев в Морската градина на Варна е първият положен в Алеята на Възраждането през 1911 година, за чието битие през днешния ден благодарим на основания по това време комитет ”Българско Възраждане ”. Идеята зародила непринудено измежду група съученици от варненската Мъжка гимназия, когато на 24 май 1907 година, на връщане от обичайна среща на випуска, минавали по основната алея на Приморската градина, споделя Николай Савов в " Паметниците на Варна ". Всред тъмния листак на алеята те били завладени от едно изключително възприятие, което по-късно в преамбюла на учредителния протокол на комитета описали по този начин:

“Тук в тоя пленителен ъгъл на нашето родно място, на брега на морската градина, основателите намислиха да дадат среща на нашите велики национални дейци, да ги наредят един до различен, примирени от краткотрайните си разлики, да ги слагат да си шушукат, на безконечен покой, измежду благоуханието на розите и тихия полъх на морския зефир и измежду гръмливия плач на страховитата. "
“Памятникът в чест на Хр. Ботев, който се строи пръв се въздига от основателите. Никакви помощи от външни лица не се одобряват за този памятник ”. Привилегията да построят Ботевия монумент основателите не отстъпили на никого. Според член 14, член на Комитета може да стане всеки, който внесе 100 лв., а който внесе 5000 лева и повече, става почетен член. "
”В царуването на Негово Величество Фердинанд І-ий, Цар на Българите, на Августейшата му брачна половинка Нейно Величество Царица Елеонора и на Негово Царско Височество престолонаследника Княз БорисТърновски, през днешния ден, 18 май 1910 година в наличието на Варненский Митрополит Негово Високо Преосвещенство Симеон Преславски, Варненски градски кмет Иван Церов, коменданта на гр. Варна полк. Перикли Енчев, настоятелството на комитета “Българско Възраждане ” в гр. Варна в състав: ръководител – Харалан Николов, членове – инж. Бърнев и доктор Божидар Ючормански, Андрей Муцев, Коста Ранков, доктор Трифон Иванов, доктор Панайот Ранков, арх. Дабко Дабков, инж. Филип Златаров, доктор Димитър Аршинков, представителите на всички културни сдружения в гр. Варна и при стечението

на варненското поданство, тържествено се постави в Варненската приморска градина “Сан Стефанска България ” главния камък на памятника в чест на великия български родолюбец поет-революционер

Христо Ботев, който се е борил и пролял своята кръв за свободата на благото ни родно място ”.
Пергаментът с Акта бил завързан тържествено и подложен в заварена цинкова кутия. В надълбоко изкопана и иззидана дупка в североизточния ъгъл на бъдещия монумент бил подложен главния камък.

“Трогната от поканата за разкриване памятника на починалия ми мъж, аз благодаря за признателността към заслугите на починалия ”.
Хиляди хора посетили паметника, а музикантите от духовия оркестър на 8-и пехотен Приморски полк на два пъти си събирали инструментите и на два пъти, за наслада на публиката, се прибирали и продължавали да свирят. Вечерта в салона “Прошек ” театрална натрупа “Смях и сълзи ” показала пиесата “Лов на мъже ”. Събраната сума актьорите дали на комитета за издигането на идващия монумент – на Васил Левски.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР