Паметникът на граф Игнатиев във Варна е бил залят с

...
Паметникът на граф Игнатиев във Варна е бил залят с
Коментари Харесай

Паметникът на граф Игнатиев във Варна е бил повреден и залят с боя късно снощи

Паметникът на граф Игнатиев във Варна е бил залят с бяла багра, а паметната плоча към него е захвърлена на няколко метра от него. Това демонстрира фотография, получена от Дневник нощес малко преди 1ч. след среднощ. Текстът към нея гласи: " Тук не е Москва! Пиша ви, тъй като към този момент не се устоя ".

Според информацията от Областната дирекция на вътрешните работи във Варна, сигналът за залетия с багра монумент е бил подаден едвам в 11 ч. през днешния ден, макар, че паметникът се намира в една от най-оживените централни зони във Варна. От полицията са оповестили също, че занапред ще би трябвало да бъде открито по кое време и кой е направил зацапването му с багра.

Граф Игнатиев е персона с спорна роля в българската история. Той е определян като индивидът, работил срещу ползите на България по време на Руско - Турската война и виновен за обесването на Васил Левски, защото точно той е упорствал пред османските управляващи у нас Апостолът на свободата да бъде съден от специфичен съд, в определянето на чийто състав е взел участие персонално.

 Ти българин ли си, или народен изменник Ти българин ли си, или народен изменник

Според обява в туристическия уебсайт на Община Варна " Visit Varna " обаче аметникът на Игнатиев е построен " в чест и в памет на огромната обич на граф Игнатиев към българите, проявена изключително изрично на два пъти - един път след април 1878 година и повторно, когато подготвил и подписал Сан Стефанския кротичък контракт ".

Според журналиста Иво Инджев " в българската история има една изкуствено основана празнота, тъй като народът ни в края на 19-ти и началото 20-ти век е бил безусловно наясно за същинските цели на съветската политика (по време на така наречен Освободителна война, бел. авт.). По-късно те са заровени под пластовете агитация на окупационния съветски режим.

 Митрофанова за ориста на Паметника на руската войска: Това си е ваш въпрос Митрофанова за ориста на Паметника на руската войска: Това си е ваш въпрос

Един от основните източници на сведенията за този интервал е основното настоящо лице на Балканите като делегат на Руската империя - Николай Игнатиев, който обичаме да назоваваме " граф ", тъй като звучи по-благородно. Той е изтъкнат съветски функционер, както един от най-злостните съперници на всякакво свободолюбие по българските земи. Самият Санстефански контракт е тежък неуспех ".

Паметникът на Граф Игнатиев във Варна е осветлен през 1906 година Дело е на скулптора Жеко Спиридонов, който е създател и на първите паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина - на Христо Ботев и на Васил Левски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР